FILM: On a failli être amie de Anne Le Ny

Anne Le Ny se numără printre actrițele abonate la filme franceze (și surse de finanțare) (3, chiar 4 filme populare pe an), cu precădere comedii, care din timp în timp își permite luxul de a trece în spatele camerei și să se joace de-a ”filmul”. Nimic intenționat în asta, dar i-am văzut toate producțiile, unul dintre ele fiind ”Cornouaille”, o ”navetă”, pe care aș recomanda-o doar celor care văd un fetiș în Vanessa Paradis și coasta bretonă a Finisterre-ului.

”On a failli être amies” arată mult mai bine, altfel nu îl onoram cu câteva rânduri: comedie destul de subtilă, mici clișee acceptabile, câteva scene grațioase, cu Karin Viard (în rolul unei consiliere de reconversie profesională) și Emmanuelle Devos (patroana unui restaurant ”de fiță”, plictisită și burghezoidă).

Filmul are, totuși, probleme în zona jocului actoricesc: sunt scene în care schimbul de replici se petrece în cel mai grobian mod, a se înțelege artificial, principala inculpată fiind Viard. Trecând peste asta, ultimul film al lui Le Ny are meritul de a depăși tentația caricaturalului și a umorului de situație: dezvoltă firul intrigii pe cele două actrițe, dar are grijă și să exploateze contrastul dintre provincialism (acțiunea are loc la Orléans) și universalitatea temei, dintre o intrigă burgheză și dulcea plăcere a complicațiilor, și intriga populară francă.


On a failli étre amies
r. Anne Le Ny
Franța, 2014

0 comentarii:

comentează-te!