FILM: Les Grandes Ondes (à l'ouest)

Anul 1974. Radioul public elvețian de limbă franceză ajunge la concluzia că emisiunile cele mai gustate sunt cele care vorbesc despre rețete de succes. O reporteriță (Valérie Donzelli) este trimisă în Portugalia pentru a face un documentar despre binefacerile investițiilor helvete pentru un trai mai bun al lusitanilor. Numai că, între timp, izbucnește Revoluția Garoafelor, cea care, istoricește, va pune capăt dictaturii fasciste din Portugalia, și implicit, care va duce la destrămarea Imperiului Colonial Portughez. 

Les Grandes Ondes (à l'ouest) e, în mare, o comedie simpatică, nelipsită de derapaje, dar în ansamblu dusă bine la capăt, mai ales prin câte tentații și primejdii e declinat scenariul. Pe Lionel Baier îl știam cu Un autre home (2008), o foarte simpatică comedie intelectuală, care rezuma într-un singur opus critica de film și erotismul. Le grandes ondes are și privilegiul de a fi susținut de doi actori foarte buni: Donzelli, în rol de feministă, și Michel Vuillermoz, macho plin de el, care merg perfect în rol de defazați. Road-movie cu agenți de securitate și exotism rural portughez, eșuat în final din cauza protestelor de stradă din Lisabona. E momentul în care filmul devine mai amplu – luptele de stradă sunt personificate de o coreografie între tinerii (socialiști) și soldații care puneau osul la lovitura militară, urmată de o scenă în care un elvețian încearcă să trezească spiritile revoluționare îmbătate de mierea democrației care se prefigure, comparând-o cu o pungă plină de ouă care se pot sparge în orice moment.

Umorul e fin (cu câteva excepții, nu prea e loc de gaguri) și își trage energia din senzația de navă eșuată pe care o dă acea dubiță Volkswagen plimbându-se prin aridul portughez; din eșecul misiunii și schimbării de traseu; din modul prin care o națiune aflată încă sub dictatură își proiectează plină de naivitate viziunea despre democrație. Iar tonusul e păstrat până la final. Portugalia va ajunge la instaurarea democrației, însă protagonistul portughez, fan al lui Marcel Pagnol, visând să ajungă regizor, devine actor porno sub pseudonimul João de Florette (Jean de Florette, personaj de carte și de film, ieșit din imaginația lui Pagnol). Destinația poate fi diferită de cea hotărâtă la plecare.

les grandes ondes lionel baier emmerdeur_28les grandes ondes lionel baier emmerdeur_33les grandes ondes lionel baier emmerdeur_100les grandes ondes lionel baier emmerdeur_101les grandes ondes lionel baier emmerdeur_102les grandes ondes lionel baier emmerdeur_103
les grandes ondes lionel baier emmerdeurles grandes ondes lionel baier emmerdeur_30  
Les Grandes Ondes (à l'ouest)
r. Lionel Baier
Elveția, 2013

0 comentarii:

comentează-te!