[Octombrie e Special] Michel Deville / L'appartement des filles

Un interlop la patru ace vrea să atragă în plasă trei stewardese, pentru a-i facilita traficul cu lingouri de aur. Asta, evident, implică jocul deville-ian al seducţiei: plimbare cu decapotabila şi vizite în costum alb luminos la apartamentul celor trei. Minuscula intrigă a traficului e doar încă un motiv de balans actoricesc pe teme futile. Mai mult, Deville cochetează mai evident ca niciodată cu teatrul. Încă de la primul lui film semnat singur, îşi tachina mizanscena cu un marivodaj ritualic. Dar aici, apropierea de teatru este şi mai evidentă, niciodată însă teoretizându-l şi transformându-l în formă de expresie (aşa cum a făcut Rivette). Probabil că Deville visase de mult la filmul ăsta, la momentul în care o să transforme un apartament în scenă: o cameră imensă este împărţită în trei dormitoare pentru simpaticele acompaniatoare de zbor, separate fiind de nişte uşi glisante. E rezonul compartimentării pentru a pune de o piesă de teatru ad-hoc, cu travesti şi schimb de roluri.

Deville a fost un regizor extrem de prolific. Cât a colaborat cu Companeez, a avut o abordare light a filmului în sine. Până la momentul în care să devină un experimentator în materie de formă, Deville îşi permite să abordeze mici pusee de nouvelle-vague, aşa cum în L’Appartement des filles o face pe „genericul” introductiv: Sami Frey intrând în aeroport, în timp ce din difuzoare, vocea coordonatoarei de zbor anunţă nu următorul avion care decolează, ci numele celor din echipa filmului.

1963 appartement des filles michel deville_15 1963 appartement des filles michel deville_45 1963 appartement des filles michel deville_67 1963 appartement des filles michel deville_72 1963 appartement des filles michel deville_91 1963 appartement des filles michel deville_92 1963 appartement des filles michel deville_105 1963 appartement des filles michel deville_128

L’appartement des filles
r. Michel Deville
Franţa, 1962

0 comentarii:

comentează-te!