Pabst. Lecţia de dans a unui evreu

Despre Pabst şi cochetatul lui cu nazismul s-a scris şi s-a speculat. Spre deosebire de contemporanii lui mari (Lang, de exemplu), care şi-au făcut bagajele şi au plecat via Paris în America, Pabst s-a întors în Austria şi a făcut câteva filme explicit naziste . Dar nu asta mă interesează acum. Sunt prea mult zone neclare din biografia lui. Având ca exemplu scena următoare din Jurnalul unei tinere pierdute, încerc să lucrez cu materialul clientului. Suntem în 1929, anul în care a fost realizat fimul de faţă. Într-o anume scenă, protagonista primeşte un client pe care să îl înveţe să danseze. Clientul are o figură dubioasă: aduce a evreu. Are natura unui speculant cu toată recuzita vestimentară a vremii la el. Îşi ascunde faţa după ziarul pe care probabil îl citeşte regulat, pentru că îi este ruşine de motivul prezenţei, pentru ca apoi să se dezlănţuie fizic la vederea tinerei cucoane. Evident că nu îi stătea capul la paşii de dans, ci la nurii tinerei care avusese inspiraţia să îşi plaseze anunţul mascat la ziar. Figura individului e caricaturiza(n)tă şi funcţionează perfect în cazul spectatorului vremii, care îi identifică trăsăturile conform unui imaginar colectiv deja creat (ulterior exploatat de propaganda nazistă şi vizual, cum e cazul aici).

Judecând după cum filmul defilează, jucându-se cu nişte arhetipuri sociale foarte simplificate (germanul responsabil şi respectabil, burghezul atât de plictisit de viaţă încât se implică în viaţa binefacerilor, micul rentier), ai spune că tratamentul pe care Pabst îl aplică prestaţiei unui evreu - ridicol, uşor pervers, ipocrit sexual, dar şi inofensiv - nu are nimic malefic şi manipulativ. Ba dimpotirvă, apariţia unui evreu în asemenea tuşe vine să confirme o realitate din care filmul însuşi se serveşte, un imaginar colectiv deja împământenit în geograficul german. Iar de aici, Pabst şi tot cinemaul Republicii de la Weimar anticipează involuntar întreaga estetică a propagandei vizuale naziste.

diary of a lost girl emmerdeur_170 diary of a lost girl emmerdeur_174 diary of a lost girl emmerdeur_178 diary of a lost girl emmerdeur_179 diary of a lost girl emmerdeur_180 diary of a lost girl emmerdeur_181 diary of a lost girl emmerdeur_182 diary of a lost girl emmerdeur_185 diary of a lost girl emmerdeur_186 diary of a lost girl emmerdeur_187 diary of a lost girl emmerdeur_189 diary of a lost girl emmerdeur_190 diary of a lost girl emmerdeur_191 diary of a lost girl emmerdeur_192 diary of a lost girl emmerdeur_193 diary of a lost girl emmerdeur_194 diary of a lost girl emmerdeur_195 diary of a lost girl emmerdeur_204 diary of a lost girl emmerdeur_205 _________________________
Tagebuch einer Verlorenen / Jurnalul unei fete pierdute
r. Georg Wilhelm Pabst
Germania, 1929