Les FILMS: Nebraska, de Alexander Payne

Bătrânul Woody primeşte un pliant publicitar în care e anunţat că a câştigat un milion de dolari şi că este aşteptat să îl ridice de la sediul firmei. Un drum lung trebuie să parcurgă, până în Nebraska (locul unde se petrecea şi acţiunea din Citizen Ruth). Iar pentru asta, este dispus să o ia şi pe jos, pentru că maşina lui este în stricată în garaj. Găsindu-l de câteva ori în mijlocul autostrăzii, unul dintre fiii săi decide să pornească cu el la drum, în ciuda farsei milionului de dolari inexistent, şi al opoziţiei mamei.

Payne porneşte la drum cu un road-movie foarte americanesque, menit să devoaleze mumii ale trecutului: oameni şi locuri. Umorul e la locul lui. Deşi ratarea planează de-a lungul întregului film - un tată care nu a realizat nimic notabil şi un fiu părăsit de nevastă, locuind într-un apartament minuscul, întreţinut dintr-o slujbuliţă ca vânzător de electrocasnice (în comparaţie cu fratele, un mic zeu în devenire al televiziunii locale) -, amestecată cu o melancolie a trecutului (o casă părăsită, un clan al fraţilor lui Willy, lobotomizaţi), Nebraska e plin de umor dulceag, ataşant, atât cât să te simţi confortabil (tu, ca spectator) în jurul intimităţii unei familii.

O formă de cinema al ratării, pretrecut de-a lungul unei autostrăzi într-un peisaj uitat e ceea ce propune Payne, început cu About Schmidt şi Sideways, dar perfecţionat cu acest Nebraska.

_____________________
Nebraska
r. Alexander Payne
S.U.A., 2013

0 comentarii:

comentează-te!