FILM: Ain't Them Bodies Saints, de David Lowery

Ain’t Them Bodies Saints e o variantă actualizată a unui Badlands de Terrence Malick. Un cuplu intră într-o combinaţie periculoasă. El urmează să îşi petreacă ani abuni după gratii, în timp ce ea rămâne în urmă, cu amintirile şi un plod în burtă. Numai că după câţiva ani, Ruth (Rooney Mara) află că Bob al ei (Casey Affleck) a evadat de câteva ori şi că ultima dată a şi reuşit. 

În filmul ăsta, naraţiunea pluteşte, fiind insesizabilă. În spatele mizei reîntoarcerii bărbatului evadat (partea de road-movie e tratată sumar, iar scena evadării ca şi inexistentă) se află o stare pe care David Lowery vrea să o propage. Ca un magnet, Bob este atras de acasă, sperând ca mica sa lume (bombardată din temelii odată cu acea condamnare) să fie readusă la starea ei originară. Această stare pluteşte de-a lungul întregului film, precum o lungă aură de meloncalie după un trecut infantil, care stă se reintegreze odată cu reîntâlnirea. E o variantă de western modern, plină de poezie, în care anti-eroul mijeşte la un paradis etern, în care legea este scoasă din ecuaţie, la fel şi regretul unui trecut care se cere pedepsit. E o utopie plină de naivitate, dar în care personajele cred până în ultimele clipe ale filmului, şi pe care însuşi regizorul o alimentează mereu. Muzică care împinge nararea din spate, elipse utile, îmbinare de trecut şi prezent, scrisori către "Dear Ruth" - toate dau o evanescenţă formidabilă filmului, menită să evoce un timp pe care doar doi oameni îl pot experimenta simultan, chiar dacă despărţiţi spaţial.

Ain't Them Bodies Saints lowery 2013 emmerdeur_17 Ain't Them Bodies Saints lowery 2013 emmerdeur_18 Ain't Them Bodies Saints lowery 2013 emmerdeur_19 Ain't Them Bodies Saints lowery 2013 emmerdeur_20 Ain't Them Bodies Saints lowery 2013 emmerdeur_29
______________________
Ain't Them Bodies Saints
r. David Lowery
S.U.A., 2013

0 comentarii:

comentează-te!