[Octombrie e Special] Jacques Doillon / Revoltă cu iz şaizecist

După ce îşi întrerupe studiile (de filizofie), Doillon se apucă de montaj. Ca punct notabil, lucrează ca stagiar pentru Trans-Europ-Express (r. Alain Robbe-Grillet). Debutul ca regizor şi-l face cu L'An 01, film complet diferit de tot ce va face ulterior. Ajutat de două super-nume ale filmului documentar - Jean Rouch şi Alain Resnais -, Doillon pleacă de la o bandă desenată pentru a-şi imagina o lume ideală în care toate mecanismele economiei de piaţă sunt eliminate printr-o revoltă naţională. Anul cu pricina (Anul Zero) vine să pună în practică o dată pentru totdeauna sentimentele şi dorinţele generaţiei şaizeciste de studenţi, acum intraţi în rândul clasei muncitoare. Proprietatea e abolită, fiecare are acces la cheile caselor tuturor, oamenii de afaceri se aruncă de la ferestrele clădirilor de birouri, trotoarele şi parcurile devin grădini de zarzavaturi din care se va hrăni tot oraşul.

"On arrête tout, on réfléchit et c'est pas triste! / Oprim totul, acum gândim şi asta nu e chiar atât de rău!" e sunetul de gong menit să schimbe totul printr-o "demobilizare generală". Statul nemaifuncţionând, obligaţiile şi datoriile cetăţeneşti vor fi şi ele şterse.

Anul acesta se fac exact 40 de ani de când L'An 01 a fost lansat la Paris, acolo unde a făcut mare vâlvă. Succesul pe care l-a avut (a stat 12 săptămâni într-un cinematograf pentru ca cei 120.000 de oameni de pe lista de aşteptare să apuce să îl vadă) spunea multe despre francezul de rând, încă melancolic la gândul revoltelor anti-gaulle-iste din anii '60.

Filmul defilează sub forma unor scheciuri, una mai comică decât alta (2 cucoane burgeze servesc eclere într-o cofetărie iar în unul găsesc un răvaş cu mesajul "Faceţi-vă singure eclerele!"). Doillon a filmat mare parte din film, existând însă şi două scene filmate în Nigeria (de Jean Rouch), în care capul unui trimp african este încântat să intre în jocul noului model de existenţă decretat, şi în New York, unde finanţiştii de pe Wall Street află din ziar că Europa începe să se schimbe.

_____________________
L'an 01
r. Jacques Doillon, Alain Resnais, Jean Rouch
Franţa, 1973

0 comentarii:

comentează-te!