Les FILMS: Inside Llewyn Davis, de Joel şi Ethan Coen

Greenwich Village, anii '60. Cântăreţii de muzică folk, încăpăţânaţi să rămâne  pe scena underground a muzicii şi să nu facă compromisul de a se închina culturii mainstream, se retrag, atunci când au noroc, în vreun bar afumat pentru o cântare, urmată de un onorariu mizerabil. Unul dintre ei - Llewyn Davis, un galez pierdut într-un New York pus pe iernat.

Personajul, jucat de Oscar Isaac (perfect), e un specimen construit în spiritul filmelor fraţilor Coen: luzărul simaptic (din tradiţia evreiască) care caută să iasă dn situaţii amestecate, complicate de el însuşi. E "fratele ratat al regelui Midas", cum îi spune personajul lui Carey Mulligan, care transformă tot ce atinge în rahat, în loc de aur. Spiritul mitologic al omului care încearcă să îşi găsească locul planează asupra întregului film. Din New York, pleacă spre Chicago, pentru o demnostraţie live şi încercarea norocului, pentru a se întoarce cu aceleaşi buzunare goale, aşa cum a venit. Însă efortul, chiar dacă niciodată urmat de o recompensă, ţine în viaţă trista existenţă adormită. Vorbim despre un stil de viaţă boem, în care atracţia principală este lipsa de repere, de absenţa lucrurilor de care să fii legat.

Llewyn Davis se întoarce la matcă, înfrânt dar acceptându-şi soarta, când munca sisifică este şi ea o manieră de a merge mai departe. Fraţii Coen nu vor să facă nici o parabolă a ratării, şi nici să o pună într-o limină simpatică, chair dacă ratarea romantizată ar putea fi tentantă. Cei doi deschid poarta inside Llewyn Davis. În mintea personajului e o stare de căutare continuă. Glumele toride maschează starea de neînţelegere cu care Llewyn se confruntă. Calea spre intimitatea lui e facilitată de muzică, care urmăreşte cam tot filmul.


________________
Inside Llewyn Davis
r. Joel Coen, Ethan Coen
Franţa, 2013

0 comentarii:

comentează-te!