FILM: La religiuse. Varianta 2013

Nu ştiu cât de utilă ar mai fi fost o ecranizare a "Călugăriţei" lui Diderot acum, mai ales pentru un om care a servit "religioasa" lui Rivette (unul dintre filmele preferate ale subsemnatului, şi cel mai bun rol al Annei Karina all-time). Filmul lui Nicloux are cert şi calităţi, cum are şi păcate. Şi nu sunt puţine de-o parte şi de alta. 

De la un roman anti-clerical, filmul lui Nicloux coteşte spre libertate confesională. Suzanne (Pauline Etienne) vrea să îşi manifeste credinţa în Dumnezeu în deplină libertate, departe de rigorile vieţii monahale. Dacă firul narativ e tern, asta se datorează şi faptului că regizorul şi-a ţinut departe filmul de referinţele dantelăreşti ale epocii (luminilor). Intenţia e de salutat în condiţiile în care a vrut să obţină ca rezultat un film sobru, şic, chiar eclectic perceptibil. Dar eşuează. Pe de altă parte, punerea în scenă nu e lipsită de ţinută, aducând a Les anges du péché (r. Robert Bresson, Franţa, 1943). Bresson opta ca modalitate de ecleraj lumina stâlpilor stradali (vezi fantastica scenă a ieşirii din secţia de poliţia). Nicloux refuză lumina artificială şi operează cu sursa lumânărilor (scena de deschidere, cu Suzanne scufundată în pături, în timp ce lumina şemineului pâlpâie iar focul trosneşte lemnul, e superbă). 

Un alt punct de atracţie (şi ultimul) e modul în care au fost creionate figurile celor trei stareţe pe care Suzanne le întâlneşte de-a lungul carierei de "călugăriţă": o primă măicuţă în tonul mamelor înţelepte, o alta care aduce a femme fatale cu sutană (Louise Bourgoin nici că nu se potrivea mai bine) şi o alta, senil-comică, cu porniri lesbiene (Isabelle Huppert). Trioul caracteriologic ar putea părea forţat, dar în lipsa altor puncte de interes din La religiuse, te înfrupţi şi din atât.

Imaginile sunt din Les anges du péché (r. Robert Bresson, Franţa, 1943).
les anges du pechere bresson emmerdeur_08 les anges du pechere bresson emmerdeur_09 les anges du pechere bresson emmerdeur_10 les anges du pechere bresson emmerdeur_11 les anges du pechere bresson emmerdeur_12 les anges du pechere bresson emmerdeur_14 les anges du pechere bresson emmerdeur_15
______________________________
La religieuse
r. Guillaume Nicloux
Franţa, Germania, 2013

0 comentarii:

comentează-te!