FILM: "Experimentul Bucureşti". Fresh!Dacă la capitolul ficţiune, orizontul cinematografic românesc de anul ăsta se întrevede fad, Experimentul Bucureşti e un "experiment" original şi bine făcut. Tom Wilson pleacă de la un fapt real, întreprins de autorităţile comuniste care priveau testarea unui aparat menit să transforme un român într-un adevărat comunist. Prin extensie, Wilson, începând din acest punct, se va juca cu un întreg set de speculaţii halucinante, pentru a explica cum unii afacerişti de astăzi, membri ai vechii gărzi de cadre de Partid au ajuns să se îmbogăţească şi să se adapateze atât de bine capitalismului brusc impus. În final, filmul ia aspectul unui documentar veritabil, deschizând porţile unui centru de detenţie - "experimentul Piteşti" - prin care, prin forme brutale, se dorea readucerea duşmanilor neamului pe calea democraţiei sociale.

Love-story în buza Revoluţiei şi Teoria conspiraţiei. Carmen Anton este ghidul care ne introduce în planurile Partidului şi laboratorul secret în care Andrei Juvină, băiatul de care era amorezată în pragul Revoluţiei. Andrei, după o lună de stat în laboratorul schimbat, iese schimbat. La mulţi ani de la începerea tranziţiei, cei doi se întâlnesc într-un restaurant, el cu alura unui magnat, iar ea, o biată ingineră de sunet la Radioul Public, acum emoţionată şi neînţelegând "Ce s-a întâmplat cu tine, Andrei?"

Şi pentru ca teoria conspiraţiei să prindă şi mai mult contur, Wilson foloseşte un interviu pe care îl întreţine cu Justin Capră, inginer şi inventator român, care, pus să îşi expliciteze invenţiile, dă apă la moară, prin re-contextualizare, la firul narativ al pseudo-documentarului.

În definitiv, Experimentul Bucureşti e o parodie comic-amăruie despre România de azi.

Un interviu detaliat cu Tom Wilson aici.

0 comentarii:

comentează-te!