FILM: Anul Dragonului. Excelent!

Lumea nevăzută a chinezilor traficanţi de chiloţi e devoalată în "Anul Dragonului". Bucureştiul şi locul mitologic al "Dragonului Roşu" privit prin ochii unor chinezi veniţi să muncească în România. Colentina şi China Town, lacul de acumulare din apropierea Ambasadei Chinei în care chinezi rămaşi pe drumuri, nevând de mâncare, încep să pescuiască peştele infect din Herăstrău. 

E o lume ascunsă, în mare parte filmată sincer, prin toate colţurile vieţii intime ale acestor oameni, plecaţi din ţara lor din aceleaşi motive pe care şi căşpunarii români le-au avut. 

Mi s-a părut formidabil jocul cu camera. Alex Brendea este directorul de imagine, iar montajul este realizat de Andrei Gorgan. În cel mai pur stil "ziarul Scânteia", trebuie salutată munca lor. Dincolo de ineditul subiectului şi exotismul personajelor, poezia detaliilor din film a fost extraordinar de bine speculată de cameră şi de munca de post-producţie. Reclamele luminoase, tag-urile publicitare, stângăcia protagoniştilor - toate dau o notă de tragi-comic demnă de o mică pildă. Ca să fiu sincer, aştept şi proiecte de ficţiune pe viitor.


anul dragonului emmerdeur_07 anul dragonului emmerdeur_08 anul dragonului emmerdeur_12 anul dragonului emmerdeur_13 anul dragonului emmerdeur_23 anul dragonului emmerdeur_26 anul dragonului emmerdeur_51
__________________________
Anul Dragonului
r. Iulian Ghervas, Adina Popescu
România, 2013

0 comentarii:

comentează-te!