Après-TIFF: "Şi eu" vreau Fericirea. Ultimul BalabanovToate curvele şi delicvenţii din toată filmografia lui Balabanov par dintr-o dată să fie cuprinşi dintr-o dată de chemarea iertării păcatelor, înţeleasă ca deschidere a porţilor către Fericire. Un serial-killer şi doi prieteni - un cântăreţ folk şi un altul luat de pe patul de spital (cu accese de rasist pornit împotriva negrilor care au ajuns să vândă vodkă), un tată prea bătrân ca să facă drumul iniţiatic şi o curvă, cu diplomă de studii universitare, dar prea săracă ca să nu îşi scape mama din traiul indecent prin dos, pornesc la drum, spre o locaţie unde Patriarhul Rusiei a decretat că este punctul de întâlnire cu Fericirea.

O Apocalipsă se anunţă ("Peste un an, oricum nu vom mai fi"). Un prezicător anunţă la televizorul dintr-un bar că există o planetă din afara sistemului nostru solar unde Fericirea este posibilă. Lipitorile dintr-un borcan pus pe tejgheaua unei farmacii par să nu mai ajute la circulaţia sângelui. la ce bun să îţi prelungeşti speranţa de viaţă, când, oricum, Apocalipsa "stă să vină"? Trecând pe bulverdul Sankt Petersburgului, SUV-ului prietenilor noştri porneşte la drum, în timp ce în fundal, un rus trage gratiile unei ferestre de la un demisol.

Toată lumea vrea să fie fericită. Crima nu îşi mai are rostul. Serial-killer-ul îi spune prostituatei care se plângea că deşi are o grămadă de bani de recuperat de la peştele ei, pleacă din Sankt Petersburg fără nicio remuşcare, că dacă se cunoşteau cu ceva ani în urmă, avea el hac de cojocul său. Acum e prea târziu. Fericirea aşteaptă.

"Mosin (serial-killer-ul din film) este un ucigaş.De-a lungul carierei mele, am făcut 14 filme şi am omorât o sumedenie de oameni în ele. Prin urmare, şi eu sunt un ucigaş.", declara Balabanov la conferinţa de presă de la Festivalul de la Veneţia. Declaraţia ne-ar ajuta să clarificăm de ce personajului lui Balabanov - un regizor rus (primul cameo al lui într-un film de-a lui) - i se refuză teleportarea în lumea fericirii, la fel şi ucigaşului.


 ______________________
Me Too
r. Aleksey Balabanov
Rusia, 2012

0 comentarii:

comentează-te!