Cinema Europa"Seară. Trecătorii, jos pe asfalt, se preling pe lângă vitrine luminate stins. Cohorte de pelerini, de borfaţi şi pramatii, de zâne pestriţe. Încornoraţi, libidinoşi şi vampe de mahala. Doamne rujate gros, ploapele date cu sidef, sânii, scofâlciţi&pudraţi, în decolteuri stupide. Menopauziste moţate lihnite să mai prindă ceva la aşternut. Sunt şi joiţe în aşteptarea unui mulgător expert să le ia la frecat, lins&mamelit. Chiar în seara când începem povestea noastră ies halucinate, cu ochii mijiţi, de la cinema Europa. Sala şi-a schimbat numele de o sută de ori în secolul trecut. Diva, în 1911, Versailles - 1925, Viva Espagna - 1937, Finlanda - 1941, Jdanov - 1945, Secera şi ciocanul - 1962. Nu ştiu cum se va numi mâine, istoria continuă." (Maestro, Stelian Tănase, Polirom, 2008, p.10)

2 comentarii:

  1. Hai sa nu facem reclama proasta salii! In definitiv efortul de a prezenta film european trebuie apreciat. Iar sala e chiar OK. Ca publicul nu prea se inghesuie, si se vede si fauna amintita de scriitor, nu e vina cinematografului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu credeam că este clar că avem de a face cu una bucată ficţiune. Prin urmare, nu am vrut să fac niciun fel de reclamă proastă, ci doar să punctez un loc (un cinema) care a devenit element vestimentar într-un roman. Şi atât.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!