FILM: Mój rower / My Father's Bike (r. Piotr Trzaskalski, Polonia, 2012)

Trei generaţii se întâlnesc prin prisma unui eveniment nefericit. Un bunic alcoolic, un tată-pianist recunoscut internaţional şi un fiu plecat din Polonia ca să trăiască cu mama în Marea Britanie. Bunica lasă în urmă trecutul şi un bileţel de adio: „Ai friptură în frigider!”.

Şi pentru cel de-al treilea film al său, Piotr Trzaskalski apelează la un road-movie rural. Polonezul nu arată aceeaşi vână narativă ca în Edi (2002) sau The Master (2005), asta e clar. Poezia condiţiei mizere sau tonurile de baladă haiducească sunt înlocuite de o dramoletă mult mai cuminte, cu mult mai împământenită într-un cotidian imediat. Un bunic, un tată şi un fiu pornesc la drum pentru a-şi găsi nevasta, mama şi bunica. Ca în orice road-movie eroic, un catharsis trebuie să se petreacă. Dar pentru ca asta să se înfiinţeze, e nevoie de o problemă ontologică: răni suferite în trecut şi resentimente. Un accident forestier îi împinge pe cei trei să se cazeze într-o cabană şi să coabiteze, vreme de un week-end, măcar.

Cei trei protagonişti îşi refuză alteritatea: fiul care nu se simte apropiat de tată, tatăl care fuge de un trecut împărţit cu un părinte intransigent, un bunic care nu s-a ştiut a se face plăcut. În triunghiul acesta patriarhal, scânteia comunicării nu se aprinde niciodată. Motiv pentru Trzaskalski să facă o incursiune în lumea oamenilor care nu cunosc calea exprimării directe a sentimentelor, a celor care reacţionează în inversul intenţiilor lor, în cea a individului care consideră natural să îşi mascheze emoţiile, pentru a nu se da de gol sau pune în pericol.

 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_25 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_51 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_52 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_55 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_56 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_60 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_70 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_77 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_82 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_83 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_86 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_88 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_89 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_100 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_119 Mój rower my fathers bike blogul cu filme_125  Mój rower my fathers bike blogul cu filme_132Mój rower my fathers bike blogul cu filme_139

0 comentarii:

comentează-te!