FILM: Gnade/ Mercy. Drumul spre lumină e pavat cu regrete

gnade mercy 2012 emmerdeur_27

Maria (Birgit Minichmayr, pe care o ştim din "Alle Anderen ") şi Niels (Jürgen Vogel, profesorul din "Die Welle") pleacă din Germania pentru a se muta în nordul extrem al Norvegiei, în Hammerfest. Într-o noapte, în timp ce se întorcea de la clinica în care lucrează, Maria loveşte cu maşina "ceva". Ajunsă acasă i se confesează bărbatului. A doua, află din presă că o fată care se întorcea de la o petrecere a fost lovită de o maşină şi a murit. Mutarea din Germania, care se voia a fi un nou început familial, apropierea dintre cei doi soţi şi copil, devine un coşmar existenţial.

Matthias Glasner vorbeşte în filmul lui despre drumul către lumină. Geografic, asta se traduce prin viaţa sub noaptea polară (care este lungă) şi aşteptarea apariţiei soarelui (care se petrece, în final). Dar dincolo de aspectele ce ţin topos - drumurile şerpuite prin stepa polară, acoperite de zăpadă; banchizele polare şi insulele stâncoase (una dintre ele joacă chiar un rol de martor misterios al secretelor); casele răsfirate - , regizorul a pus la punct un film credibil şi extrem de fluid despre temeri, apropiere umană, ireversibilitatea unor lucruri greşit înfăptuite dar, şi mai important, şi despre regret şi iertare.

După ce află că ea este cea care în definitiv a comis o crimă, Maria nu doreşte să îşi recunoască fapta în faţa comunităţii care a adoptat-o. Momentul nu marchează doar o luptă cu sinele, în care femeia nu vrea să accepte că este o criminală, deşi recunoaşte fapta şi o regretă. Dar însuşi soţul este cel care trebuie convins că nu este "o persoană rea", atât timp cât însuşi el dă semne că ar gândi contrariul. Filmul ai astfel calea unei axiologii, departe de a fi demonstrativă sau încadrată într-o ideologie creştină.

Singurul lucru major care îi poate fi reproşat filmului este una dintre pistele narative, destul de prezentă în film. Este vorba de cea a copilului care nu ezită de fiecare dată când îşi vede părinţii să îi filmeze cu camera telefonului mobil. Glasner nu îi găseşte locul în volumul filmului: nu explicitează gestul băiatului şi nici măcar nu sugerează vreo finalitate.

gnade mercy 2012 emmerdeur_60 gnade mercy 2012 emmerdeur_06 gnade mercy 2012 emmerdeur_28 gnade mercy 2012 emmerdeur_30 gnade mercy 2012 emmerdeur_31 gnade mercy 2012 emmerdeur_32 gnade mercy 2012 emmerdeur_34 gnade mercy 2012 emmerdeur_48 gnade mercy 2012 emmerdeur_50 ___________________________
Gnade / Mercy
r. Matthias Glasner
Germania, Norvegia, 2012