Cannes 2013: Patru filme româneşti în cărţi


Anul acesta, sunt patru regizori români în cărţi pentru Festivalul de la Cannes. Dacă e din ce în ce mai clar că nici un film românesc nu va apuca secţiunea principală a Competiţiei, li se vor găsi loc, cel mai probail, în Un certain regard sau în Semaine de la Critique.

Ruxandra Zenide, după „Ryna”, film pe care subsemnatul l-a plăcut mult, revine cu „La cosmétique du bonheur” (titlul românesc încă nu este disponibil). Dacă filmul nu va intra în cărţi pentru Cannes, Zenide este cel mai probabil să fie primită cu braţele deschise în august, la Festivalul de la Locarno. Subsemnatul pariază pe Locarno.

Bogdan Mustaţă, cunoscut pentru „O zi bună de plajă”, unul dintre cele mai bune scurt-metraje româneşti ale ultimilor ani, debutează în lung-metraj cu „Lupu”. Ar fi de aşteptat ca Mustaţă să intre în lista de nominalizaţi, mai ales că scenariul de faţă a fost selectat în Atelierul din 2011 de la Cannes, proiect în care regizorii aleşi îşi prezintă proiectele în faţa producătorilor aflaţi la vânătoare.

Şi Nae Caranfil este în cărţi. Despre „Closer to the Moon” s-a vorbit mult. Din câte cunosc, filmul este terminat.

„Speranţele” cele mari pentru o prezenţă românească la Cannes stau în ultimul film al lui Corneliu Porumboiu, „Un interval de nouă minute”. Deja devenit un cannes-darling, Porumboi va fi inclus, cel mai probabil, în secţiunea Un certain regard.

Ar putea fi un Cannes destul de românesc anul acesta. Totul depinde de finalizarea la timp a proiectelor.

Lista nominalizaţilor din Selecţia Oficială şi secţiunea paralelă va fi făcută publică pe 18 aprilie, cea din Semaine de la Critique va fi anunţată pe 22 aprilie iar Quinzaine des Réalisateurs, pe 23 aprilie.

0 comentarii:

comentează-te!