FILM: Une estonniene à Paris (r. Ilmar Raag, Estonia, 2012)

După ”Klass” (2007), ultra-violentul film TV cu adolescenți inspirat dintr-un fapt real petrecut într-o școală din Estonia, Ilmar Raag a revenit cu primul său film de lung-metraj, prezent la Locarno, anul trecut. Poate numele regizorului nu spune nimic, dar faptul că însăși Jeanne Moreau este distribuită într-unul dintre rolurile importante, ar trebuie să conteze.

O estoniană, divorțată de mai bine de 10 ani, și doi copii plecați deja din sânul casei, decide să plece la Paris, pentru a îngriji de o bătrână (Moreau), și ea plecată la rândul ei din Estonia, pe vremea războiului.
În mare, filmul nu este nici vreo operă de vreo originalitate deosebită, ci mai degrabă preia din filme și filme, căi și căi bine bătătorite pentru a face un conglomerat coerent. Într-o manieră cuminte, Raag se joacă cu conflictul dintre estoniană și bătrână. Plecând de la capriciile unei burgheze cochete pariziene, filmul exploatează atuurile unei actrițe colosale (Moreau va împlini 85 de ani, anul acesta), care, în ciuda vârstei, e mai lucidă decât Papa.

Ce aș vrea eu să subliniez este că ”Une estonniene à Paris” este un film simplu. Nu se ambalează nici când vine vorba de a evoca o atmosferă pitorescă a locului, și nici nu strică omleta cu trimiteri la diferențele culturale. Într-o rigiditate exemplară, Raag pune cap la cap un joc al tăcerii, al simplității, al modestiei, al tristeții (spartă din când în când de un umor subtil). Poate că în discreția filmului, un rol major l-a avut decizia de a trata totul în cheia ”colțului de stradă”, povestea luând conturul spațiului închis al apartamentului, al cafenelei din capătul străzii, al supermarketului de la colț de bloc, al străzii înzăpezite și pustii.


une estonniene a paris blogul cu filme_08 une estonniene a paris blogul cu filme_09 une estonniene a paris blogul cu filme_10 une estonniene a paris blogul cu filme_17 une estonniene a paris blogul cu filme_18 une estonniene a paris blogul cu filme_20 une estonniene a paris blogul cu filme_26 une estonniene a paris blogul cu filme_30

0 comentarii:

comentează-te!