FILM: Liverpool (r. Manon Briand, Canada, 2012)

”Liverpool” e un ”Bande à part” în era Apple. Referirile la filmul lui Godard nu sunt nici puține, și într-un fel ele sunt cele care te împing de la spate ca să îl urmărești. Din păcate, ideea de bază a filmului este stricată de un sub-plot inutil, care spre final, capitalizează totul.  

Filmul începe cu Émilie (Stéphanie Lapointe, puțin cam ștearsă), o garderobieră într-un club de fițe din centrul Montrealului, ”Liverpool”, care are proasta inspirație să anunțe familia unei cliente care moare din cauza unei supradoze (de hârtie igienică trasă pe nas). Numai că intențiile bune alertează o groază de oameni din lumea interlopă. Începe o muncă detectivicească, cu Émilie și un Thomas, social-media-something, pe care îl întâlnește în clubul de fițe.

Filmul ăsta are foarte multe deficiențe la nivel de scenariu, oricât de productiv vizual ar fi. Ar fi putut să exploateze atât de multe piste, ideea fiind să se focalizeze doar pe una. Începe bine, nu e niciun dubiu: o intrigă simplă, lipsită de spectaculozitate, un număr redus de personaje între care se înfiripă o relație nu foarte greu de deslușit. Ca să dea un input de prospețime, filmul folosește comunicarea virtuală – internetul, telefoanele, tv-urile – ca un liant spectaculos, dar cade în derizoriu imediat după prima jumătate de aventură. Ca să glumesc, petrecerea e stricată de apariția băieților de la Greenpeace. În loc să exploreze banalitatea filmului cu gansteri, plusează incontrolabil printr-un discurs politico-soacial: miza pseudo-filmului cu gangsteri e deturnată de mișcări ecologiste, flash-mob-uri puse la cale pe rețelele de socializare și comentarii pe marginea mass-media de astăzi. Un fel de salată cu de toate.

Partea bună e că dacă ar fi vrut, Manon Briand ar fi putut să facă ordine cât de cât în film, tăind radical, mai ales din scenele de final, nepermis de nocive. Dar nu a făcut-o. Pentru mine nu e suficient să văd un film pornit cu bune intenții, și susținut și finalizat în cea mai clișeistică manieră cu putință.
 

0 comentarii:

comentează-te!