FILM: Compliance (r. Craig Zobel, S.U.A., 2012)

Prin 2010, cred, vedeam Great World of Sound, debutul ”pe lung” al lui Craig Zobel, un mic film independent care punea punctul pe i. Un individ se angaja la o firmă care își propunea să scoată la lumină muzicieni necunoscuți. Proiectul se dovedește de fapt o mare țeapă, compania nefiind interesată decât de participarea financiară a artiștilor, lăsați, ulterior, cu ochii în soare. Great World of Sound era un caustic cântec de lebădă al mitului american: e nevoie doar de curaj să arunci într-un proiect, pentru a cunoaște succesul. Producătorii muzicali se dovedesc niște găinari, iar viitoarele ”vedete”, doar simple victime ale propriei naivități. Lansat în 2007, debutul lui Zobel prefigura isteria celebrității pe care se bazează boom-ul concursurilor muzicale televizate de azi.

De la o incizie în american-dream-ul muzical, Zobel trece, prin Compliance la un film despre perversiuni cu miros de cartofi. Managerul unui fast-food este sunat de un polițist, cerându-i să își sechestreze una din angajatele de casă, pe motiv că a primit o plângere pe numele ei privind un furt. Pe la jumătatea filmului, misterul telefonului este devoalat: cel aflat în spatele telefonului nu este decât un pervers sexual, incitat din fotoliul sufrageriei. Precum Great World of Sound, nucleul dur al filmului este naivitatea. Inspirat dintr-un fapt real, Compliance conjugă la modul imperativ slăbiciunea pe care individul o are față de autoritate, în cazul ăsta, vorbind de Poliție. Evident că un astfel de scenariu nu ar fi posibil în România, de exemplu.

Ca stil, Zobel se simte confortabil în spații închise: crează scene lungi de dialog, în care replicile sunt date și primite dens. Ce este remarcabil în filmul de față este opțiunea justă de a trata latura sexual-scandaloasă în discreția tehnicilor de filmare. Nuditatea este mascată de vreun raft, iar momentele care tind să fie incinse sunt întrerupte de scene scurte petrecute în afara biroului managerului. Dacă tensiunea sexuală este topită voit, Compliance lasă culoar liber dramatismului care se trage din confruntarea naivului-victimă cu un călău fără scrupule. Intimidarea, persusasiunea, manipularea își iau în serios rolul de agenți pentru opținerea compliance-ului necesar unei tragedii morale.

0 comentarii:

comentează-te!