Cum au descoperit americanii Nouvelle-Vague-ul


E ora 7.20 a.m. și citesc în Le Monde un articol despre Emmanuelle Riva care recent a fost nominalizată pentru rolul ei din ”Amour”, la Oscaruri. Îmi dau seama cât de mârșavă, ipocrită e treaba asta cu premiile Academiei, MapN, ”ale ultimului mohican” sau oricare alt tip de premiu. Riva are peste 80 de ani, și câteva filme mari la activ. Mari, adică au intrat în Index-ul Capodoperelor. Blonda aia pe care am savurat-o în ”Hiroshima,mon amour” și care ne aducea aminte de Dita Parlo din filmul lui Jean Vigo, era ea. Femeia din spatele măștii din filmul lui Franju, tot de ea era încarnată. Și câte alte titluri!

La 80 și ceva de ani, Academia își aduce aminte de ea, ca prin minune. Pentru că dă bine, generează publicity, pentru că Amour-ul lui Haneke este despre doi bătrâni, care au nevoie de protecție socială, și răspunde politicii de stat ale Negrului de la Casa cea Albă. La 80 și ceva de ani, Riva este onorată cu o nominalizare nu că i-ar păsa cuiva de acolo de vreo actriță din afară, ci pentru că Oscarurile, se vor mai nou, un fel de festival, un loc în care cinematografiile lumii sunt confirmate sau infirmate. Anul trecut, am avut impresia că mă uit la o ediție de berlinală, unde tot felul de exotici mulțumeau mai-marilor pentru onoarea de a le acorda un premiu pentru filmele lor făcute ca să salveze lumea, femeile din Congo și zmeii din Tibet. Ca să nu mai zic că a fost o farsă cumplită cu ”The Artist”, când am simțit că sunt martorul unei întâlniri după 20 de ani ale evreilor francezi (regizorul, producătorul) cu cei americani.

E posibil ca Riva să și câștige. Sau filmul lui Haneke (și el, la rândul lui, nominalizat contra-firii în categoria celui mai bun film). Iar apoi, toate organizațiile de cercetători în geriatrie, feministe trecute de vârsta menopauzei, feminizdele – cu toții se vor minuna, scălâmba, vor face mese rotunde și vor scrie articole despre Riva, despre pensionare, despre cum e să fi sexi și la 80 de ani, sau de ce nu, cum să ai partide de sex la bătrânețe.  

0 comentarii:

comentează-te!