FILM: O afacere regală / En kongelig affære / A Royal Affair (r. Nikolaj Arcel, Danemarca, 2012)

”O afacere regală” este povestea pătrunderii ideilor iluminismului în țara în care ceva era putred, Danemarca. Și este și povestea de dragoste dintre un doctor de mâna a doua, fan al lui Voltaire, Rousseau și compania, și regina Danemarcei, Caroline Mathilde, și ea, la fel de interesată de cărțile care pe vremea aia, erau un fel de Playboy al anilor 1960. 

Dacă o iei ca poveste pusă pe film, pelicula nu are nimic deosebit: un rege încornorat, o regină care cade în limbă după masculul-servitor, o punere în scenă ”academică. Ca în spiritul ecranizărilor după Jane Austen – față de care am o repulsie – cu pajiști verzi și Keira Knightley care se screme afectat, și ăsta poate fi luat drept film din aceeași categorie. Doar că are un plus, și anume dozajul bun în ingrediente. Și mai plusează cu ceva: punctul de vedere al regizorului este al omului secolului XX care aruncă un ochi asupra stării de fapt de la sfârșitul secolului XVIII, fără a încerca să refacă un drum istoricist. Întâlnirea asta dintre două perspective dă naștere unui umor gentil, care nu iese în evidență (de tipul ”așa era pe vremea aia!”), ci dimpotrivă, e bine camuflat în prezentul povestirii. 

blogul cu filme a royal affair_03blogul cu filme a royal affair_06blogul cu filme a royal affair_07blogul cu filme a royal affair_09blogul cu filme a royal affair_10blogul cu filme a royal affair_11blogul cu filme a royal affair_12blogul cu filme a royal affair_13blogul cu filme a royal affair_19

0 comentarii:

comentează-te!