Hong Sang-soo / ”In Another Country” (2012)

Când lui Isabelle Huppert i s-a propus de către Hong Sang-soo să apară în ultimul lui film, actrița nu a stat prea mult pe gânduri. Fără să știe prea multe despre scenariul sau rolul pe care îl va interpreta, acceptă și ia avionul pentru Coreea de Sud. Domnul Hong nu se dezice de la maniera extremă de a lucra la un film. În fiecare dimineață, actorii primeau pe sub ușă detaliile legate de scenele care urmau să fie filmate în ziua respectivă. Fiecare actor se pregătea pentru scurt timp, învățându-și replicile. Maniera asta de a lucra cu actorul a dat roade în materie de spontaneitate. Filmat într-un orășel de la malul mării, ”In Another Country” pare un mic film de călătorie, cu o Isabelle Huppert dezinvoltă și total surprinsă de cutumele coreene.

Filmul este împărțit în trei segmente, constanta fiind dată de o femeie provenind din Europa (Isabelle Huppert), pe nume Anne, implicată în trei micro-story-uri care conjugă relațiile dintre bărbați și femei: repetând situațiile dar inversând detaliile, Anne intră în pielea unui regizor francez, al unei femei care își înșeală soțul plecat în Hong-Kong, și al unei femei proaspăt părăsită de partenerul de viață pentru o coreeană mai tânără. În peisaj, mai apare Bărbatul Coreean fustangiu, nevasta gestantă și un salvamar inofensiv. 

Nota de originalitate a filmului este dată de prezența a unui actant european. Filmele lui Hong Sang-soo sunt, în general, închise în spațiul codificat asiatic. Iar pentru asta, de multe ori semiotica locală face greu de decriptat un film. Prin apariția unei femei europene în economia acțiunii, orice spectator poate să facă un bun exercițiu de a confrunta codul Occidental cu unul hiper-Oriental. Confruntarea asta nu are rolul de face jocul unui gap cultural, pe care Hong Sang-soo să îl speculeze. Personajul lui Huppert este total absorbit în peisajul song-soo-ian, în care sticlele de soju, marea, orășelul în care aparent nu se întâmplă nimic și al cărui singur punct de interes – un far (”a small Lighthouse”) întârzie să își facă apariția, și care, pare-se, este de fapt o glumă locală legată de singurul lucru pe care îl poți face într-un asemnea loc – o partidă de sex cu salvamarul într-un cort. 

”In Another Country” este unul dintre cele mai explicit amuzante filme ale lui Hong. Un exemplu: 

- Anne, într-o zi o să fac un film despre locul ăsta.
- De ce?
- Pentru că oamenii de aici au suferit mult de-a lungul timpului.
- De ce au suferit?
- Nu știu. De-aia fac și filmul!
 
blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOOblogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_02blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_03blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_04blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_05blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_07blogul cu filme IN ANOTHER COUNTRY 2012 HONG SANG SOO_08

0 comentarii:

comentează-te!