Chris Marker / ”La jetée”– sci-fi poetic

blogul cu filme chris marker la jeteeblogul cu filme chris marker la jetee_02blogul cu filme chris marker la jetee_03blogul cu filme chris marker la jetee_04blogul cu filme chris marker la jetee_05blogul cu filme chris marker la jetee_06blogul cu filme chris marker la jetee_07blogul cu filme chris marker la jetee_08blogul cu filme chris marker la jetee_09blogul cu filme chris marker la jetee_11blogul cu filme chris marker la jetee_13blogul cu filme chris marker la jetee_14blogul cu filme chris marker la jetee_15blogul cu filme chris marker la jetee_16blogul cu filme chris marker la jetee_18blogul cu filme chris marker la jetee_20blogul cu filme chris marker la jetee_21blogul cu filme chris marker la jetee_22blogul cu filme chris marker la jetee_23blogul cu filme chris marker la jetee_24blogul cu filme chris marker la jetee_25blogul cu filme chris marker la jetee_26blogul cu filme chris marker la jetee_27blogul cu filme chris marker la jetee_28blogul cu filme chris marker la jetee_29blogul cu filme chris marker la jetee_30blogul cu filme chris marker la jetee_31blogul cu filme chris marker la jetee_33blogul cu filme chris marker la jetee_34blogul cu filme chris marker la jetee_35blogul cu filme chris marker la jetee_36blogul cu filme chris marker la jetee_37blogul cu filme chris marker la jetee_38

Compania lui Resnais, care doar cu un an scoate la lumină ”L'année dernière à Marienbad”, îl influențează pe Marker în realizarea lui ”La Jetée” (1962), unul dintre cele mai marcante filme sci-fi din istoria filmului (pentru cei care nu urmăresc doar conținutul unui film, dar și forma, în mod cert se găsește în topul preferințelor). Legătura cu Resnais nu este întâmplătoare, în măsura în care ”foto-romanul” video al lui Marker confruntă ideea de memorie cu spațiul și timpul. Pe scurt, materialul vorbește despre un individ prins în Cel de Al Treilea Război Mondial, unul al experimentelor atomice, în care un grup de uzurpatori îl trimit în trecut și viitor pentru a găsi soluții de revigorare a preentului. Întos în trecut, regăsește o femeie pe care a remarcat-o pe când era copil, și de care, acum, matur fiind, se îndrăgostește. Sub puterea fotografiilor – ” La Jetée” este format dintr-o sumedenie de still-uri -, dragostea și intimitatea sunt evocate. Însă călătoria în timp poate fi o încercare de salvare a prezentului omenirii, dar pentru cel trimis devine un calvar al suferinței: timpul nu este reversibil, și știe că atunci când se va întoarce la prezent, o dată cu mutarea temporală, se va despărți și de frumoasa femeie. 

Dincolo de noutatea ”formatului”, Marker l-a influențat, ulterior, însuși pe Resnais în realizarea unui alt film sci-fi, cu iz poetic și implicații filosofice: bulversantul ”Je t'aime je t'aime” (1968), în care Claude Rich joacă un individ care se recuperează după o încercare de suicid, dar este prins în vâltoarea retrăirii a diverse momente din trecut, într-un mod aleatoriu și repetitiv; atipicul ”Les créatures” (1966) al lui Agnes Varda, în care Michel Piccoli face pereche cu Catherine Deneuve.

2 comentarii:

  1. Se pare ca trebuie sa ma familiarizez cu Chris Marker. Still-urile sunt extraordinare. Mersi ca l-ai punctat atat de bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. still-urile sunt meritul domnului Marker. :)

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!