FILM: bancs publics / locuri publice (reg. Bruno Podalydès, Franța, 2009)

blogul cu filme bancs publics polyades_06

Într-o dimineață, trei conțopiste descoperă de la fereastra biroului lor un banner negru pe care este scris cu alb ”Bărbat singur”. Curiozitatea prinde rădăcini din ce în ce mai mari. Mai toți angajații devin curioși despre misteriosul gest. Să fie un gest disperat al unui bărbat murind de singurătate, să fie o auto-ironie dorită a fi împărtășită public, o glumă proastă sau ultimele semne de disperare ale unui bărbat în pragul suicidului?

Deznodământul gândit de Podalydès ar fi făcut din cele vreo 20 de minute un scurt-metraj ingenios, sobru legat și hiper-creativ. Din păcate, filmul are mai bine de oră, în care regizorul francez, pe lângă faptul că folosește în total în jur de 80 de actori (foarte mulți dintre ei, nume foarte bine cunoscute în hexagon, inclusiv Catherine Deneuve sau Amalric în rol de tată plictisit), fragmentează pelicula în trei segmente, care ar fi trebuit să comunice între ele. Rezultatul este cam ciudat, având în vedere o încăpățânare a regizorului de a nu îmbina din montaj firele narative, ci tratându-le de sine stătător.

În cel de al doilea tablou al filmului, acțiunea se petrece într-un parc de cartier, în care bătrânii vin să joace table, corporatiștii își servesc prânzul iar mamele aflate în concediu maternal își scot odraslele la aer.
În cel de al treilea tablou, pătrundem în universul ascuns al unui magazin de bricolage, în care patronul ține lecții de marketing angajaților, unul mai ”personalitate” ca altul.

Dincolo de lipsa de coerență între cele trei tablouri, în ciuda eforturilor, Podalydès a ”comis” un film comic și ingenios, despre comunicare, despre intimitatea unui individ ca punct de atracție pentru publicul din afară, despre ratare și întâmplare. Merită toată atenția!

blogul cu filme bancs publics polyadesblogul cu filme bancs publics polyades_08blogul cu filme bancs publics polyades_09blogul cu filme bancs publics polyades_10blogul cu filme bancs publics polyades_11

0 comentarii:

comentează-te!