FILM: las accacias (r. Pablo Giorgelli, Argentina, 2011)

Road-movie sensibil și hipnotic, ”Las accacias” evocă întâlnirea dintre un om trecut de prima tinerețe, șofer de camion, resemnat și învins de propria rutină, și o femeie cu un copil în brațe (minutul 1:03 din trailer) aflată în drum spre capitala Argentinei, pentru un trai mai bun. Liantul apropierii dintre cei doi este copilul de câteva luni.

În cabina unui camion se va petrece marea parte a miracolelor sufletului. Blazarea șoferului de camion, care nu și-a mai văzut fiul de ani buni, obișnuit cu băile publice, parcările prăfuite și pline de câini și cu barurile de la marginea drumului  unde își servește prânzurile și bând sifon, este treptat iluminată de optimismul femeii cu copil, al cărui tată nu îl cunoaște, luptătoare, de casă, și convinsă că viața înseamnă o serie de schimbări radicale.

Deși poate suna previzibil – întâlnirea unui bărbat rece, care ieșe treptat din crusta lui de om care le-a văzut pe toate, cu o femeie de care se îndrăgostește – filmul este o plăcere de la primul minut și până la final. Așteptările nu îți sunt date peste cap, drumul fiind pavat de gesturi, simțăminte și mai ales de tăceri în rol de dialog. Dialogul lipsește, însă ce antrenează filmul este un film de frison amoros sesizabil pe fața bărbatului, și de o deschidere erotică, de la bun început, a femeii. Într-un spațiu închis, ești invitat să li te alături protagoniștilor. Le sorbi privirile ascunse, unul privindu-l pe celălalt în momentele de neatenție. Nu este greu să îți imaginezi ce film rulează în mintea fiecăruia. Poate ea își imaginează că este în mașină cu bărbatul de facto, ducând-o într-o vacanță, poate pe care niciodată nu a avut-o. El poate visează și nu îi vine să creadă: blazarea păcătoasă, scepticismul amoros să îi fie spulberate dintr-o răsuflare? Să îi fi răspuns spiritele care protejează drumurile șoferilor cu o palmă de trezire?

0 comentarii:

comentează-te!