FILM: la fracture de myocarde (reg. Jacques Fansten, Franța, 1990)

Un băiat se confruntă cu moartea mamei, neștiind cum să reacționeze. Vorbește colegilor de clasă despre ”problemă”, temându-se ca acum, rămas singur, să nu fie trimis într-un orfelinat. Pornit ca film TV, producătorii au văzut în ”La fracture de myocarde” un film cu potențial, pentru a lua drumul cinematografelor. Impresionat, însuși Spielberg a cumpărat drepturile pentru un remake american. Proiectul nu a văzut niciodată lumina zilei.

Comic, realist, ingenios, scris cu pedala pe accelerație. Copiii reinterpretează ritualul înmormântării, tratându-l drept un joc cu mașini și păpuși Barbie. Își îmbălsămează moarta, așezând-o în carcasa unui ceas-soldat pe post de coșciug. O cină de seară udată cu băutură servește drept pomana de după.

Punerea unor copii de generală în situația de a reacționa la situații ale ”oamenilor mari” reprezintă farmecul întregului film: moartea, responsabilitatea, traiul zilnic, dragostea, aprecierea aproapelui, ordinea socială. Unde mai pui prestația exemplară a tuturor actorilor-copii.

0 comentarii:

comentează-te!