FILM: castro (reg. Alejo Moguillansky, Argentina, 2009)

O femeie pune o bandă de zugravi cu simț estetic să ia urma bărbatului fugit cu o altă femeie. Probabil că sunt trilioane de filme pe același subiect, dar Alejo Moguillansky reînvie în cel mai pur spirit plăcerea filmului-joc, inventat și cizelat de Jacques Rivette (cel mai bun exemplu este ”Le pont du Nord”). Exact ca la francez, miza nu este una cunoscută – nu se știe, de exemplu, de ce femeia îl urmărește pe bărbat cu atâta ardoare, și mai ales de ce trebuie să inventeze un asemenea turneu în care concură secrete, comploturi, planuri, cu aspect de răfuială mafiotă.

Și pentru ca spiritul jovial rivetian să fie prezent până la capăt, regizorul argentinian pune cap la cap o urmărire de mașini, ”ca-n filme”, moment ingenios de coregrafie atipică, dar și o poveste paralelă de amor intelectual, cam neclar ticluită, e adevărat. Castro se îndrăgpstește noua sa cucerire, Celia, care devine un fel de piatră filozofală a existenței lui Castro. Cum poate un om aflat într-o fugă continuă să se îndrăgostească de o femeie care îi cere stabilitate?

blogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinianblogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinian_02blogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinian_06blogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinian_11blogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinian_12blogul cu filme Alejo Moguillansky, castro, film argentinian_20

0 comentarii:

comentează-te!