FILM: 17 filles / 17 fete (reg. Delphine și Muriel Coulin, Franța, 2011)

Într-un liceu dintr-un oraș de pe coasta franceză a Atlanticului, o fată de 17 ani cu personalitate puternică rămâne însărcinată și decide să își păstreze copilul. Alte șase fete din grupul ei răspund cu aceeași monedă. Pe parcurs, și alte adolescente li se alătură, ajungând la 17. Într-o lume pierdută, Delphine si Muriel Coulin înregistrează un debut extraordinar. Preluând un fapt real care s-a petrecut în 2008 într-un capus universitar american, cupletul regizoral spune o poveste sensibilă, tonică și angajantă.

Fetele se confruntă cu neputința familiilor și consilierilor da a le da un răspuns și a găsi o explicație. Energie și idealism adolescentin? Sau ceva chiar mai serios? Excluziune socială sau porniri feministe? Coulin trasează piste dar nu dau nicio explicație categorie. Sociologicul este lăsat deoparte sau în cel mai rău caz, este pus pe seama unor conversații minore în raport cu corpusul filmului. Vorbesc aici de o confruntare dintre personajul principal (Louise Grinberg, lansată în ”Entre les murs”) și mama sa care se termină cu replica ”Măcar o să am senzația că o să fac parte dintr-o familie!”, și de o scenă în care fetele plănuiesc un fel de ”trăit la comun”, în care părinții nu o să le mai bată la cap cu ”Fă-ți curat în cameră!”. Este cert însă, finalul este tulburător. După un an de adolescență în pași de dans și muzică, maturitatea fetelor nu vine doar din experința personală pe care o au cu nou-născutul, acea minune numai de femei știută, dar se produce și o descălecare bruscă pe betonul șters și tare al orașului fără de spirit, fără de candoare. Ce contrast violent între visul adolescentin și pierderea lui!

Directorul de imagine, Jean-Louis Vialard, a mai semnat pentru ”Tropical Malady” (r. Apichatpong Weerasethakul, 2004) și pentru ”Dans Paris” (r. Christophe Honoré, 2004).

0 comentarii:

comentează-te!