LIVE TEXT & GOODIES: câștigătorii de la cannes 2012

Va juca Moretti cartea imprevizibilului sau va merge pe o cale de compromis? Îi va face cu ochiul compatriotului său, Gorrone, și îl va recompensa pe protagonistul din ”Reality” (care nu va putea onora cu prezența adunarea caneză pentru că este închis pe viață într-o închisoare din Italia) cu premiul pentru interpretare masculină? Îl va fi învăluit Devos cu un lobby puternic pentru compatriotul ei, Audiard, pentru care a și jucat? Să-l fi reevaluat pe Seidl, după ce în 2001, la Veneția, a reușit să îi fure Trofeul, în ciuda părerii unanime a celorlalți jurați. Să fie Jean-Paul Gaultier impresionat de ținutele monahale din filmul lui Mungiu, sau de cele din filmul lui Carax? Să fie impresionat Moretti de unul dintre regizorii lui preferați, Abbas Kiarostami, căruia i-a dedicat chiar și un scurt-metraj, cu ani în urmă? Aflăm deznodământul și câștigătorii Cannes 2012 în seara asta, începând cu ora 20.00. Live text & other sweet stuff, pe Blogul cu Filme.


Post în curs de actualizare!

19.00 O privire de ansamblu asupra filmografiei lui Nanni Moretti, președintele juriului Competiției Oficiale de la Cannes de anul acesta.

19.08 Un regizor mexican câștigă marele premiu Un Certain Regard. ”Laurence Anyways” și ultima bombă semnată Gustave KERVERN, Benoît DELÉPINE printre ceilalți premiați ai secțiunii. Palmaresul întreg aici.

19.09 Un colaj care include toate filmele din și din afara competiției caeze de anul acesta:


19.14 Pentru fanii Dupieux, scurt-metrajul său prezentat anul ăsta la Cannes a ”scăpat” pe internet. El va constitui nucleul unui lung-metraj aflat în faza de producție. Unul dintre rolurile principale este deținut de Marylin Monroe Manson. Iată-l:

 
19.38 Danezul Thomas Vinterberg a fost chemat pe Rivieră pentru un posibil premiu. Actorul era în Bucureşti.

19.42 Bârfe de la locul faptelor: Post-Tenebras Lux ar fi câștigătorul Palmierului.

19.46 Scurt-metrajul lui Moretti dedicat premierei filmului lui Kiarostami, ”Close-Up”, în Italia.Iranianul are teoretic un fan printre jurați.

 
20.06 Patru minute și intrăm în linie dreaptă. Deschiderea va fi onorată de franco-braziliana Bérénice Bejo, în calitate de maîtresse de cérémonie.

20.07 Membrii juriului de anul acesta sunt: Hiam Abbas (cunoscută din filmul lui Amos Gitai, ”Free Zone”), Andrea Arnold, Emanuelle Devos (cunoscută mai ales din filmele lui Desplechin), Jean-Paul Gaultier,nemțoaica Diane Kruger (care vorbește franceză impecabil, by the way), Ewan Mc Gregor (”omul” lui Ken Loach), Alexander Payne (i bet he was a pain in the ass pentru Moretti) și Raoul Pech (regizor haitian).

20.17  Bérénice Bejo: ”Atât timp cât realizatorii vor face filme precum ar fi primul și atât timp cât actorii vor juca cum ar fi primul lor film, cinemaul va fi în viață. Nici ploaia nu va sta în calea sa.
 
20.24 Caméra d'Or merge în Statele Unite pentru ”BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (LES BÊTES DU SUD SAUVAGE) regizat de Benh ZEITLIN.

20.30  Premiul Juriului este acordat de Laura Morante, actriță-fetiș a lui Nanni Moretti. Premiul se acordă cineastului britanic Ken Loach pentru ”THE ANGELS' SHARE”. Cu doi britanici în juriu, nu crde că a fost greu.

20.34 Natasha Kinski prezintă premiul pentru Scenariu, iar premiul merge către Mungiu pentru ”După dealuri.

20.37 Carlos Reygadas primește Premiul pentru mise en scène   , pentru ”POST TENEBRAS LUX”.

20.40 Premiul pentru interpretare masculină merge la Mads MIKKELSEN, pentru filmul ”JAGTEN” realizat de Thomas VINTERBERG.

20.44 Premiul pentru interpretare feimină este introdus de Alec Baldwin. Câștigătoarele sunt din România și se numesc Cristina Flutur și Cosmina Stratan, protagonistele filmului lui Mungiu

20.47 Grand Prix-ul canez, de multe ori, adevăratul câștigător al Cannes-ului îi revine lui ”REALITY” de Matteo GARRONE. Interesante jocuri de negociere presupoun că au avut loc în spatele Cortinei.

20.52 Amour” de Haneke este câștigătorul Palme d'Or, la ediția 2012 a Festivalului de la Cannes.

20.55 That was all folks. Haneke is THE KING again. Este al doilea film al lui palmdorizat în decurs de 4 ediții consecutive. Filmul lui Haneke va intra și în cinematografele de la noi, probabil în toamnă. Ceea ce anticipam - că Moretti va alege ceva soft / light - s-a produs.

0 comentarii:

comentează-te!