FILM: presumé coupable / vinovatul* (reg. Vincent Garenq, Franța, Belgia, 2011)

Holuri împuțite de penitenciar și răceală polițienească. Alain Marécaux trăiește o dramă a cărei rădăcini nu le poate înțelege. Acuzat de acte pedofile, împreună cu un grup de alți indivizi – femei și bărbați – nevinovați, ne introduce într-o călătorie infernală prin nisipuri mișcătoare, interogatorii devenite amorale, absurd kafkian și forțare a principiilor existențialiste.

”Présumé coupable” este inspirat de cartea unui om care în 2001 a fost victima sistemului judiciar francez și a unor vicii de procedură evidente. Probabil unul dintre cele mai solide filme franceze, lansate anul trecut în cinematografele din hexagon și mediul festivalier, filmul stă pe niște piloni puternici: un scenariu extraordinar – pragmatism, tratarea discretă a detaliilor, simplificare a cartilagiilor care leagă o scenă de cealaltă - , și un personaj principal perfect conturat, jucat de un Phillipe Torreton exemplar. Filmul contrastează și mai mult dacă îl pui laolaltă tot cu un film biografic, prezent la César-urile de anul acesta, care avea în centru un arab închis pe nedrept într-o închisoare din sudul Franței – ”Omar m’a tuer**”, cu Sami Bouajila într-un rol extrem de prost livrat (dar nu este nicio surpriză).

Filmul va putea fi văzut în cadrul B-est IFF, anul acesta, intrat în selecția oficială, cu mari șanse de a intra și în circuitul cinematografelor, cel puțin bucureștene, fiind câștigător al Europe Cinemas Label. La ce să vă așteptați? Pe scurt, o dramă puternică în care cea mai mare performanță este aceea de a fi pus în sitația de a empatiza cu problemele puse, și nu cu personajul principal conturat într-un mod aseptic emoțional.
* titlu neoficial
** (sic)

0 comentarii:

comentează-te!