Premiile César / Warm Up (J-5)


César-urile, echivalentul francez al premiilor Oscar (vorbim de concept, nu și de amplitudine) au loc anul ăsta pe 24 februarie. Așa că, respectând cumva și specificul blogului ăsta, și gusturile / interesele mele, plus că toată lumea vorbește despre Oscaruri (din păcate, prea puțin relevant), m-am gândit să mă joc puțin cu César-urile. Live Blogging, mes amis! Asta se va întâmpla vinerea asta. începând cu ora 22.00.

Acum doi ani, făceam aceeași figură. Și a ieșit chiar bine: nu-i ușor să postezi, să te concentrezi să auzi ce vezi (apropo, v-am spus că ceremonia se ține în franceză, și că nici măcar nu este dublată în maghiară?), să benglești ce rătăcită a mai apărut pe scenă să toarne o lacrimă, alea alea: Oricum, e fun. Mult mai distractivă ceremonia decât cea a Oscarurilor. În anii trecuți am prins ceva glume inspirate  (multe dintre ele neregizate - îmi aduc aminte de Jamel Debbouze care a întrerupt show-ul de vreo 4 ori; da, e ăla care a făcut la un radio pe care nu îl ascultă nimeni în Franța, nu știu ce glume despre români, dar habar nu aveți de ce gesticula ca milogul cu mâna stângă - pentru că palma dreaptă nu există, fiindu-i amputată; ironia sorții; în meseria de milog, îți trebuie mâna dreaptă; dacă nu o ai, te faci actor).

Și îmi aduc aminte acum de ce tradiția nu am mai continuat-o și la ediția din 2011. Și motivul era că peste tot se vorbea despre "Des hommes et des dieux", care nu mi-a plăcut. Am înțeles eu care e treaba cu el, unde vrea să ducă, dar nu m-a prins, sau dacă îmi dați voie să mă exprim academic, nu m-a pus în cur. Am stat zi și noapte, m-am rugat, am ținut post, dar flacăra dragostei pentru filmul ăsta nu s-a coborând (nici până în ziua de azi). Dezvoltând o antipatie pentru filmul cu pricina, am renunțat la un live blogging.Și bine am făcut. A luat un cârnat de premii iar apoi tot franțuzul a dat iama la FNAC să cumpere dividiul.

Vă invit în zilele ce rumează să vă deschideți sufletul și mintea și mă găzduiți în camerele voastre prost luminate, dându-mi voie să vă aduc o rază de înțelepciune (LOL), făcând praf, disecând și bârfind filmele de anul ăsta, nominalizate. Vă voi spune glume despre realizatori, lucruri serioase și unele mai puțin, încercăm să vedem cine ce a spus, cine și de ce a fost nominalizat, vom face lumină și vom afla dacă există vreun film demn de lăsat posterității.

Mâine vorbim despre Annie Girardot, Mathieu Kassovitz (iubitu' lu' Amélie Frigida) și despre un scandal porno-politic iscat de un fel de videoclip de promovare a César-urilor. Mâine!

PS: și nu mă puneți să dau copy-paste la lista cu nominalizări. Nu fac eu d-astea.

3 comentarii:

 1. aia cu dublarea in maghiara e dedecatie speciala pt. mine?:o)))
  ramin pe faza einuei!

  PS-da´de behrlinala nu zici nimica? a propo io am vazut happy go lucky si tare muult mi´a placut, pa actrita aia o vad in vreun film gen "matrix al cincelea element". SAlvind umanitatea, fireste!

  RăspundețiȘtergere
 2. da. știu că te-ai născut în ulan bator, și d-aia.

  de berlinală am zis ceva pe feibuc. mișto leigh. umanitatea e distrusă mon cher. ce să mai salvezi?

  RăspundețiȘtergere
 3. ai sa razi, dar bukalenistan scrie pe mine.

  pai tocmai, nu sesizezi comicul situatiei?? in locu´unei mecle constipate de bruzuilismith ar fi nemaipomenita gagica aia, daca tot suntem foutu macar sa ridem.
  pe feisbuc nu ma mai plimb, si oricum nu inteleg nici jumate din ce ne povestesti.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!