Premiile César / Un sân discret (J-4)

Acum câteva săptămâni, toate agențiile de presă, preluate ulterior și de pseudo-știrile de la noi, vuiau cum o actriță iraniană a fost declarată persona non grata în țara de origine. Asta, din cauză că filmase dezbrăcată "într-un film". Lipsa de cultură generală în redacțiile de știri e din ce în ce mai acută, fapt ce a făcut ca știrea să treacă drept una senzațională - o actriță iraniană se dezbracă - și să lase în urmă contextul real în care totul s-a produs.

1. Actrița cu pricina se numește Golshifeh Farahani (pe care noi, o vom numi de acum "Goldfish") provine din Iran dar de ceva ani locuiește la Paris. Are multe filme la activ, parte din ele chiar bune, unul fiind chiar "About Elly", regizat de Asghar Farhadi, cel care a realizat și "Nader and Simin: A Separation".
2. Recent, a avut un rol în filmul lui Satrapi și Vincent Paronnaud, "Poulet aux prunes / Iubire Persană".
3. Scandalul. Cu câteva zile înainte de decernarea premiilor, un artist este invitat să producă un clip dedicat actorilor tineri, considerați "revelații". Un fel de Shooting-Stars berlinez, mai mic. Anul ăsta, creatorul este un artist vizual cu un CV serios, Jean-Baptiste Mondino. Acest Modino este creierul din spatele unora dintre cele mai percutatante vizual videoclipuri ale Madonnei. Câteva exemple:

(Ultimul videoclip aparține artistei poporului, Nicola, al cărui întreg concept regizorul e furat de la Modino. Pe față!).

În clipul pe care l-a realizat cu ocazia César-urilor, "Corps et Âmes" pe numele lui, actorii-tinere speranțe sunt rugați să își dea bulenedrele de pe ei și să recite o poezie despre cât de beton este să te eliberezi de constrângerile textile. Goldfish își arată și ea o țâță (de la secunda 29, în clipul de mai jos). Scandalul nu a luat naștere în Franța, evident: o jumătate de sân e un biet strop de ploaie. În Iran însă, mai-marii societății au venit cu acuze et co., printre altele interzicându-i să mai revine vreodată în țară. Oricum, nu poți să nu remarcitenta politizantă pe care o ia clipul, în contextul scandalului interzicerii burkăi în Franța.


Un film este ignorat pe nedrept în principalele categorii ale César-urilor. Aflăm despre ce film este vorba, și de ce este trecut cu vederea, mâine!

0 comentarii:

comentează-te!