FILM: le cochon de gaza / when pigs have wings / porcul din gaza* (reg. Sylvain Estibal, Franţa, Germania, 2011)

Într-o zi însorită, în timp ce pescuia cele 3 moluște amărâte pe măsura norocului său, un pescar palestinian prinde în lasou un... porc. Precum fiarele din Harry Potter, neașteptatul porc îl sperie de moarte, fiind întruchiparea celui mai mizerabil și rușinos-de-mâncat animal, în comunitatea musulmană. Urât de palestinieni, dar și de vecinii evrei, modestul pesacar, ușor deconectat de lumea în care trăiește, încearcă să îl vândă șefului reprezentanței ONU, un neamț, care în schimb se enervează, având apucăturile unui Hitler reîncarcarnat. În final, găsește afacerea de care să se ocupe: traficant de spermă de porc. Finalul îl puteți afla în film.
Film de debut. César anul acesta în categoria dedicată debuturilor, în detrimentul lui ”Angèle et Tony. Politic focusat pe conflictul dintre israelieni și palestinieni, amuzant, pe alocuri chiar inteligent. Filmul are parte de un personaj principal carismatic (jucat de Sasson Gabai, cunoscut pentru ”Vine fanfara / The Band’s Visit” – 2007, un Chaplin local). Din păcate, este extrem de inegal: când ia aspectul unei farse realiste (parodia unei lipse de înțelegere dintre două popoare), când unei drame politice prea serioase (scene de vioelență care contrastează prea mult cu fabula porcească și un final cu happy-ending powered by ONU – vorbesc de unul dintre cele mai imbecile ending-uri posibile, un break-dance într-un Paradis palestiniano-israelit). 
Pentru suckerii de filme politice ”jucăușe”, e un festin general. Sunt multe replici de maximă înțelepiciune și personaje atât de grotești fără să zgârie încât salvează filmul, în ciuda scenariului plin de hopuri și pierderi de ritm (și dacă stau bine și mă gândesc, nici nu e chiar patetic). Dar nu se compară nici pe departe cu tăișul replicilor din ”Free Zone” (r. Amos Gitai) sau cu înțelepciunea și viziunea originală fină din ”The Time That Remains / Timpul ce ne rămâne” (r. Elia Suleiman).

Ca un exemoplu de prostie şi deprofesionalizare a ”ziarismului”, ”Le cochon de Gaza” a fost anunțat drept Marele Câștigător al Galei César, iar ”The Artist” drept invincibil în Categoria ”Cel mai bun film francez”. Exemple aici, aici. Unii nu au nici măcar minimumul bun-simț să se documentze (știrea eronată a plecat de la Agerpress).* titlu neoficial

0 comentarii:

comentează-te!