singura actriță română "valabilă" (partea a 3-a) / le capitaine fracasse

Ieri am postat asta. Acum, spun să punem de un photoshooting cu Paula Iliescu. Imaginile sunt luate din "Le capitaine Fracasse" (1929), "regizat" de Alberto Cavalcanti, la origini brazilian, ajuns în Europa, care și-a încercat norocul prin Spania, Franța și Marea Britanie. Filmul, în sine, nu este de aruncat. Și vezi asta mai ales dacă îl compari cu o altă versiune, realizată prin anii '40, pe care am avut norocul să o văd. Pola Illery, că despre ea doream să vorbesc, joacă rolul unei țigănci de prin sudul Franței care se iubește cu un hoț oportunist. Mai interesant este că apar niște trimiteri spre lesbianism, dintre țigancă și o actriță-saltimbanc. Deși e un rol secundar, prezența este consistentă și memorabilă. Pe vremea aceea, filmul încă nu tatona pe deplin star-systemul.

Despre prezența Polei pe platou, există și o povestioară hazlie. Cavalcanti, pare-se, avea o slăbiciune pentru fața Paulei. În una din scenele filmate cu ea, brazilianul striga disperat la cameraman că vrea "a big head with Pola", meaning că dorea un close-up. Pe vremea aceea, amatorismul în film era destul de frecvent, iar un dicționar cinematografic nu exista. Așa că invit la niște "big head of Pola":


3 comentarii:

  1. Ah, ce-mi place! Avea o stralucire in ochi care, singura, poate fi atractiva (dincolo de turnoff-urile vremii, linia plata a sprincenelor, etc.)

    RăspundețiȘtergere
  2. @marul: vorbesti cu mine sau cu Blogul? :))

    @gadjodillo: da, e frumos că regizorul a citit-o bine.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!