FILM: panique au village (reg. Stéphane Aubier, Vincent Patar, Belgia, 2010)

Cu ocazia animației ăsteia, am mai învățat un cuvânt nou: frappandigues (fr. Nebuni, lunatici). Pentru că despre asta este vorba în „Panique au village”: un cal vorbitor pe nume... Cal, un cowboy pe care îl cheamă Cow-boy şi un indian (Indian) care locuiesc împreună, având ca vecin un ţăran mititel cu o nevastă... suculentă. Belgienii Stéphane Aubier şi  Vincent Patar pun de un lung-metraj animat după ce începând cu 2003 produceau pentru Canal + un serial omonim (se găsește integral pe Youtube.com).

Cu un stil animat excepțional –figurine din rășină cu suport oval la bază, precum cele cu care ne jucam noi imediat după 1990 și le găseam fie ca surprize la acadele, fie, ceva mai târziu, în jocurile de strategie cu cai și călăreți - , belgienii joacă la baza fileului, fiind atenți la detaliu, din care ăși trage umorul seva. În rest,   plotul ar putea fi unul convențional: trei prieteni pornesc într-o aventură. Numai că miza este una delirantă – recuperarea a trei pereți de casă, furați de niște creaturi acvatice dubioase.

Personajul care m-a marcat pe mine este vecinul celor trei eventurieri: un bătrânel crizat, care țipă în fiecare replică. Vocea este asigurată de Benoit Poelvoorde, despre care cei doi realizatori spun așa: “Niciodată nu va respecta textul. Improvizează fără oprire, folosindu-se de stilul său și ideile personale. Norocul lui a fost că țăranul este un personaj suferind de delir. Iar Benoit a putut delira cât a vrut. Când oferă trei versiuni diferite, nu știi pe care să o alegi.” (interviu pentru excessif.com)

Scene și motive grotești – țăranul mâncând o felie imensă de pâine prăjită cu Nutella, măcarul-toboșar, calul vorbitor la telefon sau conectat la paginile de cumpărături on-line, etc. – toate duc într-o direcție perfectă (și cine mă cunoaște, știe sigur că fac precum Sandy Bell beată, când mi se învârte în fața ochilor asemenea scenariu). Vorbesc de imaginație fără limite, de absurd, de umorul subtil. Nu e un film animat la care să râzi pe săturate, ci mai degrabă un metraj cu atât de multe „invenții” care îți fură un surâs, surpins fiind de cum de previzibil ar putea fi rezolvat întregul fir narativ, și cum de subtil așteptările îți sunt năruite.

De neratat!

2 comentarii:

  1. Exact atita franceza mai pricep si eu cit sa inteleg trailerul asta. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  2. păi eu ce să înțeleg domnule? că v-am ignit cunoștințele? :)

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!