FILM: unde la soare e frig (reg. Bogdan Dumitrescu, România, Germania, 1991)

“Unde la soare e frig” reprezenta în 1991 prima tentativă de a ieși cu un film independent, în România, cu finanțare 100% privată. Mai degrabă o producție germană, filmului i s-a acordat foarte puțin interes la vremea aia, în România, mai multă atenție primind din Italia, Franța sau Germania. Ceea ce este cumva și dezamăgitor. Asta pentru că este o mică operă de artă. E un film sensibil, și foarte dureros.

Doi oameni se întâlnesc în pustietatea Dobrogei, la malul mării, în inima unui far demult uitat. Într-o tăcere erotică, între cei doi se sedimentează o dragoste fragilă – e acel moment pur al tatonării, cel mai frumos sentiment al aventurii amoroase. Pustietatea locului și răceala conservă acest moment dintâi, rădăcinile marelui amor neprinzând aer. Totul este sortit eșecului, de la bun început. O simți. Nimic nu are să se nască. Bucuria întâlnirii e plăcută – jocul de table, povestea farului și cea a epavei, invitația la masa în cel mai pur stil pescăresc – totul părând propice înfiripării sentimentului de reîntregire a două suflete singure. Și totuși, frigul planează.


Sursa: oanapellea.com

Intr-un comentariu, pe Youtube, cineva surprinde involuntar, esența filmului : “Chiar și filmul pare frumos... Unde ați mai văzut păsări zburând în stol în ultimul timp așa cum e aici în film? Că pe deasupra Aradului, sigur nu mai trec de mult stoluri... Si păsările astea nu-s proaste. Știu care sunt locurile de care trebuie să se fereasca... locurile ostile naturii... și a ceea ce este natural”. În mod ironic, iubirea se stinge, și nu, nu se întâmplă în acel colț pustiu de la malul mării, ci într-un cartier de blocuri nenorocite, din Constanța. Deci da, cocorii nu pot prinde aripi în inima marelui oraș. Pentru că se pierd.

Dacă vă mai spun și că muzica este semnată de Adrian Enescu, aveți imaginea de ansablu asupra stării întregului film.

4 comentarii:

  1. Buna. Vreau sa vad si eu filmul insa e de negasit. Am avut aceeasi pb cu ,,Sobolanii rosii,, si l-am gasit intr-un final, dar asta nu prea... Poti sa-l incarci pe yourube de ex sau sa-mi spui unde l-as putea gasi? Ms mult de tot

    RăspundețiȘtergere
  2. lasă-mi te rog o adresă de mail, și încerc să ți-l trimit printr-un link de transfer. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. m-ai convins cu filmul, daca nu-l gasesc o sa revin cu o adresa de mail :)

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!