octombrie e special / made in china: red sorghum (reg. Zhang Yimou, 1987)De ce am ales tocmai filmul acesta? Pe de o parte, este filmul lui Zhang Yimou de debut, regizorul care în 2008 se ocupa de Gala de Deschidere a Jocurilor Olimpice. Pe de altă parte, pentru că vizualiceşte este un regal, şi asta, cumva, mi-a fost de ajuns.

Atmosfera magică şi coloritul puternic fac din Red Sorghum un film extrem de viu. Pleacă de la o aşa-zisă dramă a unei fete de la ţară (Li Gong, pentru prima oară într-un rol pentru marele ecran) care se bucură de o căsătorie aranjată cu un lepros. Leprosul moare, şi în final, se căsătoreşte cu cel care o deflorase în lanul de … sorg.

Sătucul în care este amplasată întreaga acţiune pare un spaţiu luat din Un veac de singurătate, al lui Marquez. Verdele plantaţiei contrastează cu roşul licorii obţinute, şi ulterior al sângelui irosit de invazia japoneză.

Din păcate Red Sorghum este deficitar în privinţa scenariului. Primele trei sferturi ale filmului este o poveste senzuală, plină de erotism şi exerciţiu fotografic. Unde mai pui că acţiunea este pgmentată şi mai mult cu o sumedenie de situaţii comice – una ar fi scena de dans, în drumul proaspetei mirese către casa mirelui, unde cântătorii fac demonstraţia unei scene de dans exatrordinară – coregrafie, scenografie, muzică şi umor, într-n stil care se apropie foarte mult de filmele bollywood-iene.

In ultima parte a filmului, tot constructul scenariului lui Yimou este deturnat pentru a vărsa un discurs istoric, cu încărăctură politică evidentă. O escală în timp este operată, 10 ani mai târziu, sub cea de a doua invazie niponă a Chinei. Dramoleta frumos filmată se transformă într-un fina patetic, forţat, de compromis.

Un comentariu:

  1. Atmosfera e parca magica, iar staul iti da impresia de lume inchisa in jurul campului cu sorg. am perceput femeia in acest film ca fiind una puternica, dominatoare, care-i impinge pe barbati de la spate.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!