FILM: sennosc / drowsiness (reg. Magdalena Piekorz, Polonia, 2008)Nu aș fi adus în discuție filmul ăsta dacă nu ar fi existat scena de final, în care, un muribund, pe patul de spital, spune: „Nu vreau să merg în Iad. Primul lucru care se întâmplă acolo este să îți arate toate oportunitățile pierdute. Cum ar fi fost viața ta dacă ai fi făcut alegerile cele mai bune. Apoi îți vezi momentele de fericire pe care le-ai ratat în timpul somnului. Și cum ar fi fost viața ta dacă te-ai fi trezit la timp. Apoi ești condamnat singurătății, pentru totdeauna. Nu este nimeni și nimic acolo. Doar tu și conștiința ta vinovată.

Filmul are foarte multe metehne. Unul ar fi structura relațiilor dintre personaje. Regizoarea lucrează în laborator personajele sale, apropiate de clișeele cinematografice curente, cu implanturi nesuferite de motive telenovelistice : o fostă actriță nevoită să rămână acasă și să accepte statutul de întreținută de un soț foarte ocupat, care, pe deasupra, mai are și o amantă ; un tânăr doctor cu o specialitate necunoscută, conflictul cu părinții lui, prea educați pentru oamenii de la țară, și cu un stil de viață bourgeois pe calendar nou ; iar în final, un scriitor convertit la viața obeză de familie parvenită prin căsătoria cu o gagică hipohondră și anxioasă. Deci… cam mult. Și totuși, filmul acestei Magdalena Piekorz este robust și stă pe propriile picioare. Adaosul de stare și problematizare a timpului pe care nu îl poți trăi de două ori într-o viață, cu toate reținerile pe care le-ai putea avea, este veridic. E un film de discurs al regizoarei de tipul “ce-am avut și ce-am pierdut” ; era necesară cumva îngroșarea tuturor clișeelor pentru a oferi cumva un input suficient de puternic pentru argumentul finalului de film.

Singurul lucru care pe mine unul m-a zgâriat este discrepanța foarte mare dintre majoritatea scenelor în care cadrele elegante, glisante, poate și puțin căutate, contrastează cu maniera alertă și dezorganizată (fără trepied) de filmare din scenele de urmărire în care apar „băiețașii de cartier”.

0 comentarii:

comentează-te!