FILM: potiche (reg. Francois Ozon, Franţa, 2010)


„Potiche” e genul de film la care nu te duci cu prea multe aşteptări, şi totuşi aştepţi să fi surpins cumva. Ozon, după o perioadă în care a dat cu bâta în baltă (a se vedea tentativa „Ricky” de a imita comedia absurdă, cu tente de realism magic, amestecată cu tuşe prea stridente de mizerabilism al periferiilor marilor oraşe), a revenit la vechea lui dragoste – comedia pur ozoniană, apropiindu-se mai mult de „8 Femmes”, dar mai ales de „Gouttes d'eau sur pierres brûlantes”. Succesul unei comedii cum e cazul aici constă în puterea de cameleonizare a filmului. Poate fi urmărit drept o comedie ultra-feministă (în comunicarea publică, însuşi Ozon l-a promovat aşa), în care Catherine Deneuve poartă stindardul emancipării femeilor – în cazul ăsta, emanciparea constând în dreptul de a avea şi ele „pulă” de patron de fabrică de umbrele. Sau poate fi privit, ceva mai înalt, iar aici trecând în revistă clasicele teme ale lui Ozon, motive, artificii şi obsesii creatoare.

Şi totuşi, Ozon reuşeşte performanţa de a îmbina eşalonul 1 – o temă care poate fi mulsă bine, servită drept hrană pentru spectatorul obişnuit de film, cu eşalonul 2 – nuanţe şi subtilităţi, moşteniri grele ale regizorului. Dialogul este relaxat, uneori poate prea mult, îmbibând chiar şi mai mult uneori scenele care par uşor trase de păr.

Despre ambiguitatea rolurilor (sexuale), despre asta voiam să vorbesc. În asta constă calitatea lui „Potiche”, că reia una din temele clasice ale lui Ozon, dezvoltând-o frumos, subtil, în momente emoţionante. Într-o scenă, Suzanne Pujol (C. D.), aşezată în vârful patului king-size, îi îngăduie soţului, de care divorţează, să se aşeze. Acesta, timid, se urcă şi îşi strânge picioarele precum un fetus, parcă cerând-i iertare noii patroane a casei şi a viitorului. Scena, ironic pusă în aplicare, e comică până la un punct, înduioşătoare, în continuare, pentru ca în final să îţi trezească un sentiment de indubitabil disconfort. Da, e acea ambiguitate e rolurilor pe care personajele lui Ozon le abordează, întotdeauna puse sub seama unei identităţi sexuale incerte.

Sursa imaginii: potichemovie.com
„Potiche” mai adună o exclusivitate – îi aşază la acceaşi masă (sau pe acelaşi platou, dacă vreţi) pe Deneuve şi pe Depardieu, după ani buni de absenţă pe marele ecran, Ozon dăruindu-le un moment de dans şi muzică (nelipsită marcă din filmele sale), în care se aud Emmène-moi danser ce soir a lui Michèle Torr şi “Viens faire un tour sous la pluie” a celor de la Il était une fois.

9 comentarii:

 1. Anonim6/29/2011

  Sunt foarte curios sa vad urmatorul film al lui Ozon. Dans la maison. Cica ar trebui prin 2012 sa iasa si ca ar fi cu Fabrice Luchini. (Nu am apucat sa il vad in Les femmes du 6ème étage. L-ai vazut?)
  Se pare ca va fi despre relatia dintre profesor si eleve.

  RăspundețiȘtergere
 2. "Dans la maison" îmi spune că O. se întoarce la filmatul exclusiv în studio, ceea ce pare foarte interesant. Om vedea când o ieşi.

  Nu l-am văzut pe Luchini. Dar mulţumesc mult pentru reminder!

  RăspundețiȘtergere
 3. E un film bun de vazut intr-o seara de sambata linistita,recomand cu caldura!

  RăspundețiȘtergere
 4. Voi incerca si eu acest film, am mai citit despre el, chiar am scris si eu un articol despre acest film, dar trebuie sa recunosc ca nu am apucat sa il vad. POate reusesc in seara asta sa ma relaxez :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Amarylis7/10/2011

  felicitari pentru articol si pentru blog ! am o intrebare...din ce film este imaginea din header?

  RăspundețiȘtergere
 6. mulţumesc foarte frumos! :) tradiţia blogului spune că numele filmelor din care au fost făcute headerele vor fi puse aici, în listă, la sfasitul lunii decembrie. so, va trebui să aştepţi până atunci :)) (pont: este un film spaniol)

  RăspundețiȘtergere
 7. Amarylis7/15/2011

  cumplita traditie, parol !

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere
 9. Cat de mult imi plac filmele frantuzesti!

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!