FILM: periferic (reg. Bogdan George Apetri, România, 2010)

Sursa imaginii: cinemagia.ro
Personajul Anei Ularu, Matilda, iese pentru o zi din închisoare sub pretextul participării la înmormântarea mamei. Între timp, ea plănuieşte să facă rost de cei 10.000 de euro pe care fostul „iubit” (gangsterul Mimi) îi datora, să îşi recupereze fiul oarecum uitat, şi să fugă din ţară. Intrigă numai bună pentru a contura un personaj frapant.

„Periferic” mi-a adus aminte de două dintre filmele lui Nuri Bilge Ceylan. Cromatica aia scăldată în culoarea berii m-a dus cu gândul la „Cele trei maimuţe” (2008), cu feţele alea dilatate, uşor deformate, „cernobâlice”, transpirate, aşa cum personajul Anei Ularu este transfigurat, ieşindu-i în evidenţă trăsăturile ascuţite şi ochii ieşiţi în evidenţă, violenţi de-a dreptul. Expresivitatea-i rece trece dincolo de ecran, adunând în ea toată violenţa lumii, disperarea şi nevoia de a supravieţui, dezamăgirea şi nebuna dorinţă de răzbunare.

Scena din final, filmată pe faleza Cazinoului din Constanţa, unde Matilda, prinsă printr-un cadru larg, fix, unidimensional, plat m-a dus cu gândul la "Uzak" (2002) şi la Bosforul de acolo, când Mahmut privea marea şi distanţa dintre el şi ceilalţi. Numai că în „Periferic”, scena, mult mai modest lucrată (simpla decizie regizorală de a o filma pe Matilda din spate, pentru câteva secunde), are o semnificaţie şi mai tăioasă: trădarea venită din partea propriului copil (Lalalilu, din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”) pune capăt visării (să plece dincolo); acum e vremea ca aventura Matildei să se sfârşească, la fel şi filmul.

Sfatul medicului: fugiţi de-l vedeţi!

8 comentarii:

 1. Am ramas in urma rau cu filmele romanesti. Ultimul vazut a fost Strigoi care e putin si romanesc lol

  RăspundețiȘtergere
 2. pe ăsta chiar l-aş recomanda oricui. nu sunt multe filme RO cu un personaj atât de fain gândit şi onorat (vezi Ana Ularu)

  RăspundețiȘtergere
 3. Sincer imi doresc sa-l vad la cinema.. dar in Timi putine sanse.

  RăspundețiȘtergere
 4. Voi incerca sa-l vad. Numai ca filmele romanesti mi-au lasat o urma amara in ultimii in ani incat probabil imi va fi greu sa nu pornesc la vizionare cu prejudecati.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bene. O sa iti urmez indemnul dar daca nu o fi asa ... nu's ce-o sa se intample :)

  RăspundețiȘtergere
 6. @richie: eu cred că o să ajungă. imposibil!

  @lika d: hahaha! dacă nu o să îţi placă, îţi trimit un bax de noroc la pet, prin poştă :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Richie, vezi ca e saptamana asta la cinema. O reprezentatie / zi, de marti pana joi. Mai bine decat deloc :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Ai dat cam mult din finalul filmului. Totuși, mă gândesc să-l văd și eu.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!