bună, ce faci?!!

Sursa imaginii: doobybrain.comRegizorului Maftei i-a căzut greu ciorba sorbită de Dragoş Bucur în „Poliţist, adj.” Şi a zis să pună el de ciulama, pardon „sauce blanche” rafinat cu un vin alb şi frunze de persil. Aţi prins voi ideea! Dacă scenariul funcţionează? Da, o face! Asta atâta timp cât urmează reţetele bine-bătătorite şi eficiente. „Bună, ce faci!” devine un simulacru, o experienţă lipsită de autenticitate. În filmul cu pricina nu există nici greve la metrou, nici mărunt în buzunare, nici scuipaţi pe geam; toate străzile Bucureştiului seamănă cu cele din Parisul lui Haussman, o statuie cu Venus aici, borduri curate colea, felinare pe la colţuri; te trezeşti în mijlocul unei familii, închisă într-o bulă de săpun. Romantic! Reclame la Schauma, Wella, Cosmo, mix de relantiuri şmechere, d’astea.

Actorii, sorry, dar sunt vai-steaua-lor! Trei la chimie! Mama ca mama şi tata ca tata, dar să vedeţi ce french fakery bagă puştiul (vorbesc de genul ăla de ton super-afectat pe care îl întâlneşti în filmele proaste, cu adolescenţi). Şi ca să fim corecţi, pentru că în definitiv, nu este o catastrofă cosmică, sunt scene cu replici amuzante (parcă prin articolele alea plătite se tot repeta cum că e vorba de o comedie) şi replici scrise de maimuţele din Sri Lanka.

Problema nu este filmul în sine ci discursul asumat public al promotorilor lui, prin care încearcă să motiveze realizarea unui asemenea film („de public”) prin poziţionarea contra-noului-val, de parcă absolut tot ce s-ar fi realizat de prin 2000 încoace ar fi bun de aruncat la gunoi. Publicul pe care îl va încânta este exact cel care crede că dacă o cameră/ imaginea „tremură”, e semn de lipsă de măiestrie vizuală.  

9 comentarii:

 1. io zic ca filmu asta e un semn bun pt buzunaru cinemaului romanesc, nu cred ca incearca sa se pozitioneze atat de in contra valului ci vrea sa ii stea...legitim alaturi:D si da, replicile da-le in ma-sa, cine dracu zice "te dispretuiesc" si "compiuter" :)) dar nah infrumusetare si bucolizare s-a vrut, aia a iesit, insa amuzant tot e :P

  RăspundețiȘtergere
 2. nu e bad. dar în mod cert overrated. vizualiceşte, arată bine. e precum o blondă nedeflorată, pe lângă o sticlă de bere rece. :)) ca plot şi d-astea, e gol.

  RăspundețiȘtergere
 3. mesajul de sus, era pt richie.

  @adina: nu cred că va face caca maca box-office-ul de la noi. pentru purul motiv că noi, românii, nu suntem educaţi precum francezii (în mare parte) de exemplu, care ştiu diferenţa din filme de labă, (feel-good cică li se zice) şi art et essay. cât despre autopoziţionare, regizorul filmului a spus că filmele româneşti recente i se par a fi filmate cu picioarele, sau ce pe acolo :) (şi nu se referea la "Poker"). într-un interviu.

  despre înfrumuseţare, vreau să ştiu şi eu de ce a fost nevoie să o facă, ca să exprime ce... sau să îmi arată că a văzut wong-kar wai sau puberul dolan? în rest, care ideea filmării fotogenice a roşiilor în piaţă? doar pentru că dă bine... sau e vreun substrat de care eu nu m-am prins?! :))

  ps: şi eu (m-)am râs!

  RăspundețiȘtergere
 4. pey fuse cred doar o treaba estetica treaba cu aprozaru, frantuzita d la dolan citire cum bine zici, dar noi avem cred o problema cu subtratu in general si o problema in a-l face...vizibil sau in a accentua simbolu si nu cred in existenta vreunui substrat, e un film superficial care te face sa razi si atat, cu pretentii estetico-vizuale usor exacerbate, nu cred ca se vrea mai mult :D io totusi sper la un partz timid in ceea ce priveste incasarile :P
  ps: ai fost la avanpremiera? gorzo si spumele lui ti-ar fi fost pe plac :))

  RăspundețiȘtergere
 5. păi şi eu îmi dau seama că este film superficial (deşi, cică n-ar fi) pentru asta nici nu aş vrea să mai spun ceva care să sune cumva a aşteptări ratate. dar vizualiceşte este exagerat de ads-like.

  ps: nu am fost la lansare. săpam în tranşee :) dar dacă aş fi venit, aş fi vrut să (mă) râd. iar gorzo nu e funny. adică ştii.

  RăspundețiȘtergere
 6. Trecând peste meritele vreunui val mai nou sau mai vechi, nu asta înseamnă poziţionarea contra unui curent, a-l considera pe acesta bun de aruncat la gunoi? Cred că nu ceea ce e spus în discurs e problema, cât lipsa lui de substanţă.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Bogdan, re. filmele feel-good, ca fiind "de laba", tie chir nu ti-a facut nici-o data placere sa iesi de la un film feel-good chir niciodata ? Sau esti si tu, ca multi altii de altfel (nimic odd la asta), un pic masochist si-ti place mai mult sa te chinui ? Despre The Kids Are All Right, care a fost descris public ca drept fiind un feel-good movie de catre critici si site-uri relativ credibile, ce parere ai avut cand ai iesit de la el (dincolo de "mesajul lui politic", nu ala ma interseaza pe mine, pe mine de fapt ma intereseaza mai mult Mark Ruffalo ca am de mult un crush secret fata de el, dar aici nu e vorba despre mine si ce m-a facut pe mine sa ma feel-goo la filmul ala, si te asigur ca nu e vorba nici de mesajul politic si nici de dorinta mea de laba in legatura cu Mark Ruffalo, desi nu vad nimic rau si in asta, ca doar e voie nu, cand ti-o faci, sa te gandesti la cine iti place tie celmai mult in clipa aia ?)

  Deci era vorba despre tine, de asta te intrebam, pe tine ce te multumeste la un film, ce te face sa te feel-good tu despre un film ?

  Pe mine in general empatia regizorului fata de personaje ma face sa ma feel-good, dar nu numai asta desigur, mai sunt si ritmul filmului uneori, si culorile, etc., multe ma pot face pe mine sa ma feel-good la un film si nu le asociez pe toate cu laba (care tin sa te asigur ca e foarte OK sa faci si aia cand simti nevoia sa o faci, numai in public nu,desigur, adica nu in public in real life, in public pe blog e voie.)

  RăspundețiȘtergere
 8. @drc: parafrazând un cântec, da, mai avem nevoie şi de labă. faza cu masochismul, nu am înţeles-o. ;)

  copiii sunt normali la cap este un film dătător de feel-good şi onest pentru simplul motiv că nu este este îmbrăcat frumos în staniol. bună ce faci este o manea, un "afară-i vopsit gardul, inăuntru-i leopardul". şi nu pot avea nicio minimă apreciere faţă de un film jucat grosolan, prost, de "actori" speriaţi de cameră, timoraţi. e o regulă de bun simţ pe care o aplic unui astfel de film. actorii să fie actori, nu căcănari. în plus, dacă vreau un film comercial, mă uit la o comedie din vestul civilizat (nu e nevoie să am VO română, ex: Francis Veber.

  filmul e în primul rând ARTĂ. A şaptea ca invenţie, prima ca posibilităţi de exprimare. s[ nu ne batem joc de ea. Entertainmentul mi-l procur de cele mai multe ori din alte surse: ies la o bere, mă duc la Disneyland sau citesc Llosa... d'astea.

  PS: altădată!

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!