ladies' room sau 10 roluri feminine din ultimii ani

M.am gândit care ar fi rolurile feminine pe care le-am remarcat în filmele defunctului deceniu. Video, după cum urmează:


Şi ghidul aferent:

Zece. Krystyna Janda din "Tatarak"-ul lui Andrzej Wajda, un fel de cântec hiper-intim interpretat de actriţa poloneză, despre moartea unui om şi naşterea unui film.

Nouă. Areta Kurcovic din "Kino Lika" (r. Dalibor Matanic, Croaţia, 2008). Animalele nu vorbesc.

Opt. Isabelle Huppert în "Gabrielle" (r. Patrice Chéreau, Franţa, 2005), o Jeanne Moreau din "Les amants" (1958), răstălmăcită; un festin de nuanţe pe care numai Huppert le putea susţine. 

Şapte. Maggie Cheung în "In the Mood For Love" a lui Wong Kar Wai. Rolul "Mărioarei" te face să uiţi de multe filme de epocă. Nu joacă un rol, ci pune pe tapet un alter-ego cu ochii unei epoci trecute.


Şase. Xueyun Bai în "Summer Palace" (r. Ye Lou, China, 2006). Trebuie să recunosc că s-a luptat cu Qi Shu din "Millenium Mambo". Până la urmă i-am acordat ei credit. Momentul preferat, totuşi, din film, se găseşte aici.


Cinci. Sibel Kekilli în "Gegen die Wand".


Patru. Ellen Page în "Hard Candy", care nu ştiu dacă încă era majoră când a făcut filmul.


Trei. Helena Bonham Carter în "Sweeny Todd...". No introduction needed, as well.

Doi. A doua prezenţă a lui Huppert, în rolul Mariei Vial din "White Material". Mai multe detalii, cândva, în săptămânile ce stau să vină.

Unu. "Copie conforme" şi Juliette Binoche. Vedeţi voi, Binoche este o actriţă hiper-activă (cred că există şi un termen medical pentru asta, dar îmi scapă pe moment). Când a realizat experimentul "Shirin", tot cu Abbas Kiarostami, cred că i s-a plâns continuu cum ea nu poate să stea ore întregi pe un scaun şi să privească un "ceva" imaginar. După "Le voyage du ballon rouge" care mergea pe acelaşi gen de agitaţie urbană sufocantă, Binoche şi-a găsit în sfârşit rolul. Apropo, Gerrard Depardieu, acest Florin Piersic al Franţei, spunea că nu ştie cum Binoche poate fi privită drept actriţă pentru că nu are nimic de a face cu actoria. Bingo! Aşa este. J.B. se joacă pe sine. Când e lăsată să facă asta, înscrie coş de 3 puncte, când e pusă să îi joace pe alţii, se "prăvale" baba.

Dacă aveţi şi voi alte propuneri, comentariile sunt deschise...

2 comentarii:

  1. Ellen Page in "Hard Candy"...am ramas speechless, era indistructibila si de o frumusete androgina greu de uitat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Watcher5/18/2012

    ziceai de propuneri...poate Ruth Bradley in "I am you"...sau "In her skin" (gasesc filmul asta sub ambele nume). Doar pentru rolulu ei, cred ca filmul merita vazut :-)

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!