Dans'n'film: Lecţia 16 - "Rhythm of the Night"

It's true that music is the origin, it opens free space and I trust that. Music gives an opportunity, even if a scene is soundless or there is dialogue with no music, it could be open and created by music. Like a vision, you know, colours. I don't know, music in film for me is not another part of a soundtrack, it is something that also helps to approach a character, to foresee the type of image, you see what I mean, it's like a part of the process. (Claire Denis în The Guardian, iunie 2000)
Background. Scena asta din filmul lui Denis ("Beau Travail") vine tocmai bine, după o lună întreagă de Rivette cu dedicaţie – se ştie, femeia asta a fost asistent de regie, printre alţi „grei”, şi pentru o parte din filmele lui. Unde mai pui că mâine voi arunca pe interneţi notiţele mele după „Enter the Void”, filme considerabil legate prin materialul cu care lucrează amândouă: imaterialul. Denis Lavant, în poziţie de dansator aici, joacă rolul unui fost legionar, care din apartamentul său din Marsilia reconstituie, de pe poziţia unui narator, experienţele dintr-o aşa zisă tabără de pregătire africană. „Reconstituie” este de fapt pripit spus, pentru că Denis nu urmăreşte un fir narativ ca la carte, ci este compus dintr-un set de amintiri. Ori amintirile deşi legate de acelaşi spaţiu temporal şi material, nu pot oferi o privire veritabilă, 360° asupra unui eveniment, ci frânturi sub forma unor feţe, ritualuri, scheme, sunete, replici, etc. Însă amintirile nu iau forma unor flashback-uri (deşi există un moment în care iubita negresă priveşte fix în cameră pentru câteva secunde) – Denis evită să insereze orice tip de artificiu care să ajută la o naraţiune „conformă”, pentru că asta ar presupune să motiveze petrecerea unor scene. Filmul este ambiguu, ca şi scena de dans în cauză.

Posibilă interpretare a scenei.Libertatea începe o dată cu căinţa” spune Galoup (personajul interpretat de Lavant). După ce se apleacă asupra întregului ritual militaricesc, el simte nevoia să se dezlănţuie, să corecteze greşelile pe care consider a le fi comis în trecut. Ritmul melodiei, ordonat, magic, precum rigorizitatea militară este bruiat de dansul, la început stângaci, reţinut, spre final total dezlănţuit, drăcesc.Pentru Mr. D.

0 comentarii:

comentează-te!