Unchiu’ Nu-prea-bun-Me(e)

M-am simţit puţin cam penibil la marea procesiune a filmelor de la Cannes (0,001% din ele) ce se petrece zilele astea la Bucarrreest. Parcă s-a anunţat apocalipsa la meteo şi toate lumile s-au năvălit la poarta Studioului să îşi ia porţia de Vest Cinefilic. Babe (pe una o ştiu – vine mereu la Studio, sâmbăta, de la 10.00 – eu am botezat-o, împreună cu un prieten, Sylvie), moşi faini (e şi Moşu’ Cinefil, o veche cunoştinţă de pe la Elvira – e cel care simte nevoia să puncteze părţile neesenţiale dintr-un film, în intunericul cinematografului, cu un ecou de „hăăăăăău!”), dubioşi-ei şi dubioşi-ele (care nu vin decât la event-uri promovate prin facebook şi anunţate cu un very big headline în care să se scrie COOL!). uochei! Ăştia din urmă credeam că stau la desenele animate de peste drum. Deci dacă am intrat în joc, am dansat şi eu.

Filmul – despre ăsta vreau să vorbesc cât mai puţin – e ok, dar foarte şocant. Şocant devine post-vizionare, când ajungi acasă şi citeşti asta, şi, în fine, nu pricepi ce vrea regizorul de la tine – să îi citeşti gândurile aşa încât să nu spui despre film că e o prostie? Unele filme sunt despre realizatorii lor, au un fel de cheie de deschidere a conservei pe care numai regizorul o cunoaşte şi aşa ar trebui să fie. Problema e că te poţi simţi şi tu aiurea că te-ai dus, şi implicit, te-ai făcut părtaş la o formă de extaz în grup. Şi totuşi, unele filme nu ar trebui să ruleze niciodată în cinematograf! „Unchiu’ ” este unul dintre ele. Ştiţi testul Rorschach? Ăla în care pe jumătate de foaie se aruncă haotic nişte stropi de cerneală, apoi se îndoaie coala la jumătate, se dechise şi îl întreabă pe nebun (psihiatrul) ce vede? Cam aşa e cu filmul ăsta. Numai că, ghinion!, nu sunt în moodul ăla. Probabil era de la umiditatea din junglă.

Zilele viitoare o să vă povestesc cum o să am nevoie de un nou consult oftalmologic din cauza lui G. Noe. Shalom!

Un comentariu:

  1. deci mai bine ca n-am fost; am citit undeva ca ar fi preferatul lui Tim Burton din Cannurile de anul asta si eram cat pe-aci

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!