Les visages du FILM: connie nielssen / demonlover

Avantajul lui Connie Nielsen (semnificativ, în raport cu "competitoarele" sale din afara spaţiului commonwealth-ului) este că vorbeşte nu doar fluent, ci fără pete, limba engleză. Atuul a ferit-o de prezenţele în filmele americane (sau cu distribuţie largă) în care să intre în pielea unor personaje bine caricaturizate, şi cu un rol specific - vezi filmele în care unul dintre personaje trebuie să pocească limba lui Shakespeare, sau după caz, cea a lui Ronald McDonald, pentru că este un imigrant, ceva pe acolo.. Vorbeşte perfect şi franceza, şi iarăşi i se mai deschid câteva uşi şi pe piaţa de art-house-ceva. Eu am mai urmărit-o în câteva pelicule (aş zice şi filmul cu Crowe), inclusiv în "Brødre"(2004), filmul lui Susanne Bier, tradus la noi prin "Nu râvni la soţia fratelui", dar unde nu strălucea (pentru că consistenţa personajului nu o permitea), fiind eclipsată de conflictul dintre cei doi fraţi.

În "Demonlover", film căruia i se pot imputa foarte multe, inclusiv un scenariu cu foarte multe reinventări şi rezolvări suspecte, multe piste deschise dar niciodate finalizate - iar ăsta este un film în care se impune nevoia unui final clar, Nielssen, soţia toboşarului defunctei Metallica, face un rol glacial, aşa cum este cerut de decorul întregului film. Scenele, amplasate în aeroporturi, birouri sau camere de hotel, toate cu o arhitectură simetrică, şi un bun control cromatic, au aspectul unor intervenţii chirurgicale pe suflete, reflectate în oglinzi, uşi de sticlă, geamul avionului sau cel al maşinilor. În întreaga ecuaţie, o prezenţă ca cea a lui Connie Nielssen este motivată şi ridică foarte mult filmul. E ca un cub de gheaţă, prins frumos, din unghiuri şmechere, pentru a se topi uşor într-o scenă, cam singura aparent caldă, cea a mesei la restaurant.
Imagini luate din "Demonlover" (r. Olivier Assayas, Franţa, 2002).

Un comentariu:

  1. am vazut si eu "Brothers" - cum s-a tradus pe aici. mi-a placut! si da, Connie Nielsen mi-a placut in filmul ala. o vazusem inainte de asta in ceva pepsiuri americane, era politista intr-un CSI - exagerata, nu mergea.

    nu am vazut Demonlove.

    revenind la Brothers - si americanii au facut versiunea lor. da' cred ca stii despre asta.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!