FILM: atanarjuat (reg. Zacharias Kunuk, Canada, 2001)


Notez câte ceva despre filmul ăsta pe fondul unei discuţii avută recent cu un amic. Să îi spunem dialog excentric (?!!?$) - în care vorbeam de cele mai exotice filme pe care le-am văzut, şi ne-au plăcut. M-a întrebat dacă am văzut un film cu eschimoşi adevăraţi. I-am spus că da, am văzut "Atanarjuat", un film pe care cu greu îl poţi uita: o dată, pentru că reinventează thriller-ul, fără a-şi propune asta în mod expres; a doua oară, pentru că este atât de bine documentat, apelând la o întreagă săpătură antropologică, încât totul ţi se pare atins cu acurateţe.

"Atanarjuat" este primul film din istorie realizat integral în inuită. Iniţiativa venea în Canada pe fondul unei deschideri (la nivel central) reale "!" faţă de triburile aborigene din nord. Filmul ecranizează într-o manieră foarte gloomy o legendă locală care povestea cum norul spiritelor rele s-a abătut asupra unui clan din ţinuturile înzăpezite, îmbinând-o cu adevărate intrigi între familii şi definiţii violente ale dragostei, toate învelite cu un strat solid de investigaţie culturală veritabilă. De altfel, în scrierea scenariului, s-au folosit notiţele exploratorilor europeni, care culegeau, printre altele (capete), şi universul spiritual al locului.

Îmbinarea dintre ficţiune şi non-ficţiune poate servi drept argument pentru a vedea filmul ăsta. La nivel de ficţiune, pelicula devine intrigantă şi are toate ingredientele pentru a face un film închegat. Însă ceea ce este remarcabil este acurateţea cu care filmul este documentat. Plecând de la practicile şamanice în care sunt antamaţi actanţi, şi nu actori, veritabila sursa de anthropological correctiveness (se poate spune aşa?), trecând prin modul în care fiecare clan este organizat, valorile spirituale, relaţia dintre armonie şi factorul malefic, relaţia cu natura (sună melo-, dar nu este), statutul femeii şi rolul bărbatului, importanţa animaleleor şi ierarhizarea lor, şi ajungând până la civilizaţie - adapatarea spaţiului locativ în funcţie de sezon sau hainele, samd. - toate aruncă "Atanarjuat" într-un film de ficţiune, dar realizat cu mijloacele rigide ale unuia documentar.

Sunt multe scene de-a dreptul şocante: o urmărire ca-n filmele poliţiste, dar unde protagonistul aleargă în pielea goală, în iarna polară - Atanarjuat (echivalentul lui Speedy Gonzalez) este jucat fără menajamente de un amator asupra căruia voi reveni soon; ritualuri şamanice care îţi taie răsuflarea şi un "cock" fight inedit pentru femeia dorită - toate au fost puse în scenă prin contribuţia unui antropolog de renume, Bernard Saladin d'Anglure.

Să zicem că postul ăsta a fost un fel de introducere la unul pe care îl voi scrie curând, despre un film pe care l-am pescuit anul ăsta la zilele filmului francofon. Care e legătura? Andreea...

Legenda de la care a plecat filmul
Trailer oficial
Pagina oficială a filmului

3 comentarii:

 1. venisem dupa un cu totul alt film:ce surpriza placuta sa-l gasesc pe ''talpa-iute'':))) Atanarjuat comentat cu pasiune!!S-ar putea si carcoti mult pe seama lui,dar mie mi-a placut filmul!
  Culmea( de fapt,nu-i deloc ''culmea'') e ca si mie mi-a ramas in minte scena nude a urmaririi''ca-n filme''!!:))) desi am vazut filmul acum mai bine de 2 ani.
  Bate un vant bun in directia lor,I mean:a tinuturilor arctice.Lumea se arata din ce in ce mai interesata de cultura lor,indiferent ca-s cei din nordul exterm al Canadei sau din Groenlanda:anul acesta,pe lista vizionarilor-la Cannes -se afla
  si primul film de productie 100% grønlandeza ''Nuummioq''(cum sa-i zic pe romaneste''Nuukez''-locuitor din Nuuk:)))E de bine!
  Inuulluaqqussut(salutare!)...daca am pierdut vreo silaba pe drum..asta e:))

  RăspundețiȘtergere
 2. "Talpă Iute". Am notat! :) Adevărul este că am găsit filmul foarte captivant, chiar dacă are vreo 2 ore jumătate, refluidizezază povestea, segment cu segment. Mă bucur să aud că induc entuziasm. Nu ştiu ce ne-am face fără el, uneori. ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. ..si tu i-ai zis foarte bine''speedy'':))!!,m-ai facut ff.curioasa cu ''ce qu´il faut pour vivre'',ii dau acum un search sa vad de gasesc dvd-ul

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!