când nu avem o problemă, o creăm. studiu de caz: Samantha şi Cannes 2010

Am citit articolul ăsta, privind line-up-ul Cannes-ului ce va începe în mai puţin de o lună. Nu am ce să reproşez articoului, însă mi-a atras atenţia paragraful următor, mai exact "declaraţia" cuprinsă în el:

"Others have focused on the poignant lack of female filmmakers this year. Sophie Fiennes is one of just a few women on the roster. “The Cannes lineup revealed to me how little effect Kathryn Bigelow’s Oscar win has had around the world,” reacted Melissa Silverstein from Women & Hollywood. “The fact that the most prestigious film festival in the world could release a competition lineup with not a single female director on the list is shameful.

Sofica, zic eu, se crede la Oscaruri - unde ponderile prezenţelor taberelor- sunt calculate în procente: 25% negri, ca să nu audă "Discrimination, motherfuckers!", o anume proporţie de premii trebuie să meargă şi la fraţii ex-cotropitori, britanici zic, ca formă de mulţumire pentru că le-au dat resursă umană cu star-potential. etc. Poate anul ăsta, femeilor nu le-a fost capul la făcut filme. Şi atât! Şi by the way, în juriu, sunt şi femei - iar prezidentul e chiar din Ţara Hamburgărului Răsare. Trădătoru' naţiunii, Tim Burton!

Recomand ca acest post să fie servit la pachet cu cele ale surorii mele blogosferice, voroncas: aici şi aici.

4 comentarii:

 1. si oscarurile sunt la fel. oscarurile au macar o iluzie de "obiectivitate". cannes-urile parca au un panel si cam asta-i tot.

  chiar, o fi vreunul (BAFTA, Ursul etc.) care sa fie pe bune - whatever that means?

  RăspundețiȘtergere
 2. si oscarurile sunt la fel. oscarurile au macar o iluzie de "obiectivitate". cannes-urile parca au un panel si cam asta-i tot.

  chiar, o fi vreunul (BAFTA, Ursul etc.) care sa fie pe bune - whatever that means?

  RăspundețiȘtergere
 3. ba dimpotrivă, Cannes-urile sunt printre puţinele event-uri pe care nu le suspectez de lipsă de obiectivitate. ca să clarific, ce treabă are prezenţa sau absenţa muierilor în competiţie cu filmul ]n sine?

  RăspundețiȘtergere
 4. are. la checklistul unor birocrati si raportul anual al unor NGO'uri:)

  cum poate fi obiectiv un pannel facut din X indivizi? unii din acesti indivizi fiind actori/actrite care au jucat/nu au jucat, care au/nu au planuri etc., etc.?
  exemple: kate beckinsale(?! - in ce filme rupere a jucat fata? alea cu vampiri si werevolves?!) si giovanna mezzogiorno (she's cute). 8 oameni din care 2 actrite (1/4) mai mult sau mai putin faimoase. tim burton - care-si pune nevasta in fiece film - pe el sa il consider obiectiv?

  care sunt criteriile de fapt, ca sa consideri un festival de film obiectiv? intreb deoarece chiar nu stiu.

  oscarurile nu sunt obiective si se stie asta.
  si apropo de Bigelow: te-ai uitat la oscaruri sa vezi ce repezeala si fushareala a fost la ultimele 2 si cele mai importante premii?
  mai sa fie, golden globes e luat de avatar iar oscarul il ia fosta nevasta. tare filmul, nimic de zis, dar nici Hurt Locker nu poate fi numit artistic 100%. e practic la limita documentarului.

  revenind, ai vazut cine e sophie fiennes, da? sora fratilor, din intamplare.
  fata lu tata, nepoata lu unchiu, (fosta) sotie, o fi genetic.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!