FILM: an education / o lecţie de viaţă (reg. Lone Scherfig, Marea Britanie, 2009)


Nu prea voiam să scriu despre filmul ăsta. Cred că i-a făcut pe mulţi să tot tocească tastele şi bicurile. Şi totuşi, aseară am avut o discuţie cu un amic despre oscaruri şi implicit, despre "filmele" care da, nu mai sunt filme, etc. Pe mine, "An Education" nu prea m-a impresionat. Citeam pe undeva, posibil pe cinemagia, că filmul ăsta şi regizorul au meritul de a fi evitat melodramatismul. Cu alte cuvinte, că este făcut după cele mai clasice rigori, fără inovaţii şi mişcări gen "cât de tare sunt". Reieşea de acolo că felul în care regizorul nu a riscat ar fi o mare virtute iar pentru asta filmul merita un Oscar.

Ei bine, realitatea cred că este alta. Anul trecut, anglo-cinematografia mainstream a produs foarte puţine vârfuri, iar la Oscar (cică evenimentul suprem în materie de premii) au ajuns, cu câteva excepţii, numai dude verzi. Genul ăsta de argumentaţie - a reuşit să vândă o poveste uzitată, evitând clişeele - nu este altceva decât o manieră disperată de a spune ceva de bine despre un film care, de acord, este precum o problemă rezolvată ca la carte, dar pe care o uiţi după două ore de la ieşirea din sala de cinematograf.

Actriţa din rolul principal, numita Carey Mulligan, mi-a plăcut. A nu se confunda însă cu personajul ei, cum este el construit. Până la urmă, nici subiectul nu este foarte permisiv sau inovator: o puştoaică de 16 ani are de ales între a se mărita (cu un tip cam dubios) şi a face ouă ochiuri dimineaţa, sau a merge la Oxford şi să ajungă să se uite cruciş la bătrâneţe. Pe final, fata îşi dă seama că tipul e un escroc (şi sentimental) şi se hotărăşte ea brusc să meargă la universitate ("My choice is to do something hard and boring, or to go to Paris and have fun!" - replica a fost minunată!). Morala: mărită-te cu tipi de vârsta ta.

Profilul tatălui, deşi bazat pe un clişeu britanic cam răsuflat ce-i drept, mi-a plăcut - insularismul individului pronunţat prin isteria totală când aude de o călătorie "pe continent", Jacques Brel-ul fiicei de la pick-up sau ticul, ori mai bine spus prejudecata, soră cu anti-semitismul, acel "wandering jew" prezent de câteva ori în momente cheie.

Au fost câteva replici care fie nu îşi găseau rostul, fie să zicem... se putea mai bine. Exemplu: Jenny, în biroul directorul. Femeia, mai în vârstă, îi spune că nu are nicio problemă că puştoaica este încurcată cu un bărbat cu mulţi ani mai mare, dar, ştii, este evreu, iar evreii l-au ucis pe Jesus.

În traducere proprie, un picnic frumos, precum toate celelalte...

Trailer oficial
Detalii despre film

6 comentarii:

 1. In genere, sunt de acord cu ce spui tu. Mi-a placut Carey Mulligan, iar filmul a fost printre putinele exceptii bune de la nominalizarile de anul asta.
  Nu impresionant, insa simplu si fara prea multe complicatii (nici ca subiect, nici ca desfasurare).
  Jovi

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a plăcut filmul şi aş fi preferat-o Sandrei Bullock la Oscar...
  Morala: bazează-te în primul rând pe tine şi nu te lăsa cu funia altuia în puţ, indiferent de vârstă :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Carey Mulligan e incredibila intr-adevar, cred ca rolul ei face tot filmul, restul ma lasa rece, cu morala cu tot. pana la urma care e morala, instead of going to Paris and have fun, she'll do something hard and boring? n-o sa inteleg de ce scenariul a fost rezolvat asa usor cu el care are o nevasta, de ce nu a mers pana la capat daca tot voia sa dea o morala pe care sa o tii si minte?

  RăspundețiȘtergere
 4. Absolut off topic:
  De azi inainte adresa de web a blogului meu este:

  www.rontziki.ro

  Am rugamintea sa o inserati pe aceasta in blogroll, este ultimul rebranding :)
  Mulţam!

  RăspundețiȘtergere
 5. @À tout le monde: filmul este overrated. e prost şi punct. Dacă ar fi fost un film care să se bazeze pe un personaj, aş ami fi spus: Mulligan l-a salvat (adică personajul ei). În schimb, ce văd... o desfăşurare de forţă inutilă pentru un film al cărui buget ar fi asigurat finanţarea pentru toate filmele de la Gopo pe anul ăsta (asta e de la mine:)))

  RăspundețiȘtergere
 6. @rontz: cred că nu e nicio morală. numărul de avorturi rămâne neschimbat ;)

  @app 55: lasă, noi rămânem la "cireşii înfloriţi" ;)

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!