FILM: chorok mulkogi/ the customer is always right (reg. Chang-dong Lee, Coreea de Sud, 1997)


Un mix de thriller, comedie neagră şi dramă pe final, "The Customer is Always Right" este un film uşor atipic. Scenariul, bazat pe o proză scurtă japoneză - evident, netradusă la noi - glisează frumos printr-o multitudine de culori şi umbre pentru a spune o ciudată poveste cu aspectul unei cochete piese de teatru.

Aparent, în centrul întregii acţiuni se află un bărbier de oraş care îşi administrează frumos, plin de pasiune propriul salon. Perfecţionist, curăţă şi bibileşte fiecare aparat cu care lucrează, lustruieşte rama în care este prinsă autorizaţia, de care, pare-se este extrem de mândru. Nu se dă înlături de la a pune Mozart pentru ca fiecare client să se simtă bine, sau să le povestească cu mândrie câţi bani a investit în afacere. Unde mai pui că are şi o nevastă focoasă - care în mod ironic este life planner. O dublă ironie chiar, dacă mai punem la socoteală că un străin apare de nicăieri şi îl ameninţă că el îi cunoaşte secretul de-o viaţă. Bărbierului nostru nici nevasta-consilier-de-viaţă nu îi poate oferi o soluţie de ieşire, fiind prins într-un labirint în care urmează a se juca de-a şoarecele şi pisica.



Tempoul filmului este dat de o anume presiune psihologică cu iz de hărţuire, de un client dubios, cu figura unui mafiot sângeros demn de filmele produse în zona liberă a Chinei, secretul fiind bine păstrat pentru o bună parte din peliculă. Intereantă opţiunea regizorului de a-şi focaliza lumina pe bărbierul-perfect, urmărindu-l detaliu cu detaliu - de la momentele în care citeşte plictisit în aşteptarea primului client al zilei, şi până la ieşirea explozivă în care apelează la serviciile unui detectiv particular.
Ki-hyeon Oh, regizorul filmului, este departe de realiza o simplă comedie neagră. El încearcă într-un fel să demonteze câteva clişee des întâlnite în cinematografia sud-coreană, în vizor fiind chiar şi filmul lui Chang-dong Lee, "Green Fish". În respectivul film, un rol secundar îi era rezervat unui mafiot de capitală cu care protagonistul se înhăitase. Există o scenă în care mafiotul îşi expune povestea sugerând ideea că imperiul său a fost clădit din ruine şi că tot ce deţine a obţinut singur. Se vroia un moment de glorie în filmul lui Lee, dar care îşi ratează ţinta. În "The Customer is Always Right", Ki-hyeon Oh preia scena mafiotului, ironizând-o. Călăul, mafiotul în deghizare, este rolul pe care cel mai nedorit dintre clienţii bărbierului şi-l asumă. Sub aspectul unui înger malefic, sigur pe sine, apare la uşa bărbierului în faţă având posibilul rol al vieţii. Şi mai comică este informaţia care se relevă pe final, aceea privind drama actorului-pensionat care în toată viaţa sa a avut parte doar de roluri mărunte sau secundare.


Terminator-like

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!