FILM: ricky (reg. François Ozon, Franţa / Italia, 2009)

Sursa imaginii: ifc.com

O să încep prin a spune că îl vreau pe vechiul Ozon înapoi. Presat de eşecurile financiare (de care s-au "bucurat" ultimele lui filme), regizorul francez a renunţat la toată echipa de filmare cu care obişnuia să lucreze (plecând de la producător şi director de imagine). Ozon, mai nou, se închină comediei (sub titulatura asta a fost prezentat comercialiceşte, filmul) dar produce o grozăvie de neacceptat. Nu, nu am râs. Nu, nu m-am mirat şi nici şocat nu am fost. Dar asta nu înseamnă că am prea multe rezerve în a spune că, de data asta, Ozon a dat parţial cu bâta în baltă.

Opinia mea asupra noului Ozon este cea a unui "băiet" care a savurat mai toate lung-metrajele lui, încântat de altfel, de versatilitatea regizorului în faţa temelor propuse, dar respectând acel ton inconfundabil marca "Ozon". "Les amants criminels", "Gouttes d'eau sur pierres brûlantes", "Sous le sable", "Le temps qui reste", "8 femmes" sau "5x2" - filme cu direcţii diferite dar care se desfăşurau sub umbra apocaliptică a degradării, dezintegrării, a animalicului.

Structura propusă e captivantă. Deschiderea este făcută de o femeie care, aflată la serviciul de asistenţă socială, doreşte să-şi dea spre adopţie pruncul de care se plânge că nu îi mai face faţă - Ozon deschizând astfel drumul câtre deznodământ, dar, în acelaşi timp, relansând finalul care se vrea unul ciclic. Copilul născut este unul problemă: îi creşte aripi (efectele sunt slabe: pentru scena urmăririi din supermarket sau "show-ul" din faţa blocului, pelicula a fost pur şi simplu irosită).

Că tot se vorbea de "comedia Ricky", noul film poate fi plăcut de cineva care nu are imaginea vechiului Ozon: o comedioară a cărei sevă se trage din cadrele cu acel "le bébé volant" şi zâmbetul din reclamele la cereale pentru copii.

M-am consolat însă cu "Une robe d'été", prezentat într-unul dintre calupurile de scurt-metraje din cadrul zilelor franţuze.

PS: Mi- plăcut Alexandra Lamy care a dovedit că poate mai mult decât să facă pe proasta în seriale Tv, de comedie, de mâna a doua.

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!